У Китаї назвали розмову Байдена та Сі відвертою, а також відзначили теплий прийом у США

Коментарi:

Джо Байден розповів, що на переговорах із Сі Цзіньпіном обговорювали питання війни Росії проти України та ситуацію в секторі Газа.

Про це Байден сказав на прес-конференції після більш ніж чотиригодинних переговорів, повідомляє "Голос Америки".

"Ми з президентом Сі також обмінялися думками щодо низки регіональних та глобальних питань, включаючи відмову Росії зупинити жорстоку та агресивну війну проти України та конфлікт у Газі", – зазначив він.

За словами американського президента, на зустрічі також обговорювалася низка інших глобальних питань, включаючи питання прав людини, питання затримання американських громадян у Китаї та проблеми Тайваню.

"Як завжди, я порушив теми, в яких Сполучені Штати стурбовані діями КНР, включаючи питання громадян США, які були затримані, і яким було відмовлено у виїзді, про права людини та події в Південно-Китайському морі. Ми обговорили всі ці три речі – сказав Байден.

Президент США додав, що на зустрічі говорив про ситуацію навколо Тайваню.

"Я також наголосив на важливості миру і стабільності в Тайванській протоці", – зазначив Байден.

Байден і Сі зустрілися на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва – це їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за чотири роки.

Перед переговорами Байден заявив, що його метою є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включно з контактами між військовими.

Між обома країнами останніми роками виникли непрості відносини через загострення геополітичних протиріч у Південно-Східній Азії, зокрема питання Тайваню, економічної конкуренції, а також повномасштабного вторгнення Росії до України.

CNN повідомляє, що переговори тривали близько чотирьох годин. У розмові з журналістам Байден назвав зустріч із Сі «однією з найконструктивніших і найпродуктивніших дискусій, які у нас були». Американський президент заявив, що вони «триматимуть лінії зв'язку відкритими» і Сі Цзіньпін «готовий підняти [телефонну] трубку». При цьому Байден зазначив, що, як і раніше, вважає Сі «диктатором».

МЗС Китаю назвало розмову Байдена і Сі «відвертою», а також відзначило «теплий прийом» з боку американського президента. Згідно з повідомленням міністерства, Сі Цзіньпін під час переговорів з Байденом "докладно зупинився на принциповій позиції Китаю з тайванського питання", назвавши його "найважливішим і найчутливішим" у китайсько-американських відносинах. На думку китайського лідера, США мають вжити реальних дій, щоб довести, що не підтримують незалежність Тайваню, а також припинити його озброювати.