У Росії почали застосовувати каральну психіатрію до незгодних із війною

Коментарi:

Російська влада на тлі війни в Україні почала застосовувати поширений в СРСР вид покарання проти активістів і громадян з антивоєнною позицією — примусове лікування у психіатра.

Діагноз, за яким може бути амбулаторне лікування або розміщення в психдиспансері, ставлять обвинуваченим у військових «фейках», спробах підпалити військкомат або записатися до ЗСУ. Адвокати заявляють про знущання та приниження, які зазнають їх підзахисні.

Обвинувачену в «дезінформації» про російську армію мешканку Санкт-Петербурга Вікторію Петрову пообіцяли побити після прибуття в психоневрологічний диспансер «як вітання». Так, за її словами, їй дали зрозуміти, що "у лікарні вона вже не людина". Про це 15 листопада розповіла адвокат Петрової Анастасія Пилипенко, уточнивши, що робить це на прохання свого підзахисного.

«Її прив'язували за руки та за ноги до ліжка та кололи медикаменти, від яких два дні вона практично не могла розмовляти, а отже, й поскаржитися. Поки Віка була прив'язана, їй на обличчя кинули її вбрання. Мабуть, просто заради задоволення переглянути її безпорадність», — розповіла Пилипенко.

Петрову змушували роздягатися для «тілесного огляду» у присутності співробітників-чоловіків. «На прохання хоча б дати змінити перед цим прокладку, тому що почалися місячні і кров уже тече по ногах, сміялися і знущалися з Вікі всі — молодші і старші чоловіки, жінки близько сорока і близько шістдесяти», — повідомила адвокат.

Петрова стала фігуранткою справи про поширення «фейків» для російської армії у травні 2022 року. Приводом став пост у VK, де йшлося про втрати сторін у війні. До посту було додано відеоролики з YouTube-каналів президента України Володимира Зеленського, політика Олексія Арестовича та журналіста Дмитра Гордона.

Взимку 2023 співкамерниці Петрової поскаржилися керівництву СІЗО, що вона нібито «продовжує антивоєнну пропаганду». Суд призначив психіатричну експертизу, за підсумками якої оголосив, що вона не могла і не може усвідомлювати свої дії і керувати ними. 24 жовтня суд ухвалив перевести Петрову із СІЗО до психіатричного стаціонару.

Як зазначала адвокат Петрової, її клієнтка не є політичною активісткою.

«Єдине незвичайне у справі Вікі — це якраз її звичайність. Вона зовсім як ми. Чи не активістка, не журналістка, не голос покоління», — розповідала Пилипенко.