Британська розвідка: Росія утримує у «таборах перевиховання» 11 тисяч українських дітей

Коментарi:

У «таборах перевиховання» у Росії перебувають щонайменше 11 тисяч незаконно вивезених українських дітей, повідомляє розвідка Міноборони Британії.

За її даними, всього на території Росії 43 такі установи. Право розміщених там дітей на життя та свободу «перебуває під загрозою», підкреслили у розвідці.

20 листопада генпрокурор України Андрій Костін обговорив із депутатом Британського парламенту Алісією Кернс створення міжнародного механізму для припинення депортацій українських дітей та заходи щодо їх повернення додому. Він наголосив на необхідності діяти рішуче — «заради кожної дитини та дорослої, розлучених зі своїми близькими та позбавлених права жити на рідній землі».

За даними України, 19 546 дітей незаконно вивезли до Росії з початку війни, причому деяких з них згодом віддали на усиновлення. Поки що вдалося повернути лише 387. Уповноважена з прав дитини в РФ Марія Львова-Бєлова в липні говорила, що Росія «прийняла» понад 700 000 українських дітей.

Також повідомлялося, що з початку війни близько 2400 дітей віком від шести до 17 років було насильно вивезено до Білорусі. Понад 2000 з них відправили центр «Дубрава» у Мінській області, ще 392 дитини розподілили до 12 інших установ. Там їх піддавали «перевихованню». За даними очевидців та ЗМІ, у таборах українським дітям вселяють, що вони «росіяни», змушують вивчати гімн РФ, налаштовують проти України і навіть вчать звертатися зі зброєю. Якщо вони відмовляються підкорятися, їх б'ють.

Міжнародне гуманітарне законодавство забороняє перевозити дітей віком до 18 років через кордон без згоди батьків та опікунів. «Переміщення дітей не були виправдані безпекою чи медичними причинами», тому Росія порушила міжнародне право, вважає Міжнародна комісія з розслідування подій в Україні, створена Радою з прав людини ООН.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав орден на арешт президента Володимира Путіна та Львової-Бєлової за звинуваченням у депортації дітей. Згодом депутати Європарламенту закликали МКС вжити аналогічних заходів щодо президента Білорусі Олександра Лукашенка через сприяння Росії.

Останній не заперечував, що українських дітей вивозять до республіки. При цьому Лукашенко стверджував, що кличе «цих бідолах, щоб вони відпочили та підлікувалися», а потім вони нібито не хочуть повертатися назад.