Знищений «Новочеркаськ» планували використати для захоплення чорноморського узбережжя Миколаївської області

Коментарi:

Як відомо, вночі 26 грудня у порту Феодосії Сили оборони України знищили великий десантний корабель чорноморського флоту рф «Новочеркаськ».

На борту корабля були БПЛА Shahed, які російська армія використовує для атак на українські міста.
Нагадаємо, що напередодні повномасштабного наступу Росії направила в Чорне море шість БДК з Північного і Балтійського флотів, збільшивши угруповання кораблів цього класу до 13 одиниць.
«Ворог планував використовувати БДК у десантних операціях із захоплення узбережжя Одеської та Миколаївської областей, однак отримав жорстку відсіч з боку сил берегової оборони України, – повідомляє Центр стратегічних комунікацій. – Зараз БДК використовуються для перекидання особового складу, військової техніки та боєприпасів між портами Росії та тимчасово окупованими територіями України».
За цей час Сили оборони завдали великих втрат російським БДК. Знищено або пошкоджено «Саратов», «Цезар Куніков» (Чорноморський флот), «Оленьогірський гірник» (Північний флот), «Мінськ» (Балтійський флот).
Корабель «Новочеркаськ» вперше був атакований у порту Бердянська у березні 2022-го, а остаточно знищено Силами оборони України 26 грудня 2023 року. Його вартість оцінюють орієнтовно 85 мільйонів доларів.
Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що ворожий корабель знищили крилатими ракетами тактичної авіації Повітряних Сил.
Гнат також спростував інформацію росіян про нібито двох збитих українських Су-24, додавши, що «вони у своїх звітах уже давно й
F-16 "знищують". Як відомо, цих винищувачів Україна ще не отримувала.
Зазначимо, що на місці, де було пришвартовано «Новочеркаськ», залишилася лише купа металу, що обгорів. В Оперативному командуванні «Південь» припускають, що отримав пошкодження і корабель, що стояв поруч.