СБУ відключила дві вебкамери, через які російські хакери відслідковували сьогоднішній обстріл Києва

Коментарi:

Одна з камер була на балконі багатоповерхівки, інша – в одному з житлових комплексів.

Служба безпеки встановила адреси та демонтувала веб-камери, які транслювали роботу ППО та локації критичної інфраструктури Києва під час повітряної атаки Росії 2 січня. Про це повідомляє СБУ.

Йдеться про двох роботизованих онлайн-камер зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці.

За даними СБУ, один із пристроїв знаходився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території.

«Однак у результаті хакерського зламу агресор отримав віддалений доступ до управління цією веб-камерою. Проникнувши до її налаштувань, спецслужби Росії змінювали кут огляду та підключили її до YouTube», – розповіли у Службі.

Таким чином окупанти приховано фіксували всю візуальну інформацію в діапазоні роботи камери.

Інший пристрій зовнішнього спостереження заблокований в одному із житлових комплексів Києва. Мешканці використали його для нагляду за прибудинковим паркінгом.

Встановлено, що цією веб-камерою ворог віддалено керував для прихованої фіксації прилеглої території, включно з об'єктами критичної інфраструктури.

За наявною інформацією, за допомогою цих камер агресор збирав дані для підготовки та коригування ударів по Києву.

За всіма викритими фактами продовжуються комплексні заходи щодо нейтралізації нових спроб ворога вести розвідувально-підривну діяльність через онлайн-камери.

Всього з початку повномасштабного вторгнення Росії кіберспеціалісти СБУ заблокували роботу близько 10 тис. IP-камер, які ворог міг використовувати для коригування ракетних обстрілів по Україні.

СБУ нагадує про заборону на зйомку та оприлюднення відео- та фотоматеріалів про діяльність Сил оборони, а також наслідки ворожих обстрілів.

Публікація таких фото- та відеоматеріалів у мережі розцінюється як коригування ворожого вогню та є караним злочином відповідно до закону. Санкція статті 114-2 Кримінального кодексу передбачає покарання за такий злочин як тюремний термін до 12 років.