Туреччина не пустила до Чорного моря кораблі для розмінування, передані Україні

Коментарi:

Туреччина не дозволить пройти через протоки у Чорне море двом мінним тральщикам, які Великобританія передала Україні для боротьби з мінами.

З такою заявою виступив Центр боротьби з дезінформацією при управлінні з комунікацій адміністрації президента республіки після повідомлень про прохід кораблів у деяких ЗМІ.

"Туреччина <...> закрила протоки для військових кораблів воюючих сторін відповідно до статті 19 Конвенції Монтре про протоки", – заявили у відомстві. Там також зазначили, що Туреччина попередила союзників щодо НАТО про своє рішення та пообіцяла пропустити кораблі в Україну, коли припиняться бойові дії.

У відомстві нагадали, що Анкара зберігає принципову позицію з початку війни в Україні, щоб запобігти ескалації у Чорному морі.

Міноборони Великобританії оголосило, що надасть Збройним силам України два протимінні кораблі Королівського флоту, щоб зміцнити позиції Києва на Чорному морі. Тральщики мали «врятувати життя на морі» та відкрити «життєво важливі експортні маршрути», зазначив міністр оборони Великобританії Грант Шеппс.

Крім того, Великобританія разом із Норвегією вирішила очолити нову Коаліцію з морських можливостей, яка постачатиме кораблі для зміцнення обороноздатності України на морі. Нова коаліція надаватиме Україні довгострокову підтримку, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру.

Наприкінці літа Україна прорвала морську блокаду Росії, яка вийшла із зернової угоди та перешкоджала вивезенню зерна з українських портів. Київ погодив тимчасові маршрути для проходу цивільних судів із Міжнародною морською асоціацією (IMO). Проте за минулий час як мінімум два судна підірвалися на мінах — балкер під прапором Панами, що прямував до одного з дунайських портів, а також балкер під прапором Ліберії, що вийшов із Південного порту в Одеській області.

ЗСУ неодноразово звинувачували Росію у мінуванні шляхів цивільного судноплавства в Чорному морі, зазначаючи, що на їхнє розмінування буде потрібно багато років. Туреччина, Болгарія та Румунія збираються на початку 2024 року укласти угоду про розмінування територіальних вод у Чорному морі. Країни мають намір спільно шукати міни, які дрейфують від російських та українських портів, зазначав голова Міноборони Туреччини Яшар Гюлер.