Миколаївський нардеп Костенко прокоментував "мобілізаційний" законопроект: є величезна кількість питань

Коментарi:

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 4 січня розпочав роботу над законопроектом про мобілізацію.

Секретар комітету та народний депутат миколаївець Роман Костенко розповів в ефірі телемарафону, що серед учасників засідання комітету було чимало питань до документа, тож законопроект може бути повернутий уряду чи доопрацьовуватиметься між першим та другим читаннями у парламенті.

Він підкреслив, що сьогоднішнє засідання було закритим, тому не може озвучити жодних цифр, що обговорюються щодо мобілізації та залучення особового складу до ведення бойових дій.

Спочатку на засіданні були присутні міністр оборони Рустем Умеров, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала.

"Ми стратегічно обговорювали всі питання, вони нам давали свої позиції щодо бачення проходження законопроекту, щодо бачення найбільш чутливих норм", – сказав Костенко.

Він наголосив, що цей законопроект складається із 73 сторінок і є "дуже багато питань" до певних норм практично на кожній сторінці.

Проте, за словами Костенка, це урядовий законопроект, тож не стояло питання зміни тих чи інших норм – висловлювалися пропозиції, "щоб зрозуміти, якою буде подальша доля цього законопроекту".

Далі, за його словами, комітет вирішуватиме, як саме доопрацьовуватимуться ті чи інші питання: шляхом повернення законопроекту уряду чи голосуванням у Раді та напрацюванням правок між першим і другим читаннями.

"Я думаю, буде зрозуміло до кінця цього тижня. Однозначно, навіть якщо Верховна Рада вирішить повернути його суб'єкту законодавчої ініціативи, наприклад, все одно це потрібно через зал провести, і зал має за це проголосувати. Саме рішення комітету, яке ми рекомендуватимемо після його вивчення, можливо до кінця тижня", – сказав Костенко.