Половина меню, які розробили для миколаївських навчальних закладів, не відповідають нормам кабміну

Коментарi:

Держпродспоживслужба Миколаївської області оцінила меню навчальних закладів

Протягом 2023 року Головне управління Держпродспоживслужби Миколаївської області розглянуло 1158 перспективних сезонних меню для навчальних закладів на відповідність вимогам Постанови КМУ від 24 березня 2021 року № 305. Цей документ встановлює "Норми харчування та порядок організації харчування у навчальних закладах та дитячих закладах".

В результаті аналізу з'ясувалося, що 45% представлених меню не відповідають вимогам та не можуть бути узгоджені. У кожному випадку, де виявлено порушення (100%), керівникам закладів були надані рекомендації щодо приведення меню у відповідність до чинних вимог.

Основні причини відмови у відповідності меню включають недотримання енергетичної цінності прийомів їжі, вміст білків, жирів і вуглеводів для дітей різного віку, а також порушення у підрахунках енергетичної цінності та вмісту поживних речовин.

Також були виявлені випадки, що навчальні заклади не мають технологічного обладнання, щоб приготувати страви, які вони заявили у своєму меню.

Фахівці Держпродспоживслужби провели 75 ZOOM-нарад та 136 бесід, щоб надати консультації щодо складання сезонних перспективних меню. Ця робота триває цього року.