Сили оборони топлять російський флот у Чорному морі, – ВМС ЗСУ

Коментарi:

Торік Сили оборони знищили не менше шести кораблів і катерів Чорноморського флоту рф.

2023-го Сили оборони знищили не менше шести кораблів і катерів чорноморського флоту рф. Загальна кількість втрат особового складу окупантів на кораблях, знищених з початку повномасштабного вторгнення, може становити 700 осіб.

Якщо брати 2023 рік, то можна говорити про знищені, як мінімум, шість одиниць. Серед них, звісно, насамперед це БДК проекту 775 "Мінськ". Це великий десантний корабель, уражений у сухому доку "Севморзаводу". Він був уражений ракетами, і в результаті поразки повністю знищено надбудову. Наразі демонтували ці елементи та залишки, тобто, грубо кажучи, нижню частину судна вони відбуксували”, – розповів спікер Військово-Морських Сил ЗСУ капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук.

Також, за його словами, не менш важливою є поразка аналогічного корабля цього ж проекту 775 – "Новочеркаськ".

"На той момент, коли його вразили, ми вважаємо, що рф його використовувала як плавучий склад БК з метою розосередити свої запаси, тому що стаціонарний склад БК набагато легше вразити, на відміну від пришвартованого корабля. Крім штатного боєзапасу, що складається з 320 ракет для системи "Град", було і його штатне озброєння, десятки тисяч снарядів. Враховуючи характер детонації, ми впевнені, що там було набагато більше БК, ніж його штатний запас", – пояснив речник ВМС.

За словами Плетенчука, також не менш важливим є знищення дизель-електричного підводного човна "Ростов-на-Дону", який також був уражений разом з "Мінськом" у сухому доці "Севморзаводу". Її відновлення буде надто дорогим і недоцільним, сказав речник, додавши, що воно "не має сенсу".

Також було знищено кілька одиниць каркасних катерів типу "Тунець" разом із особовим складом.

"Не менш важливою є поразка малого ракетного корабля проекту "Каракурт", який називався "Аскольд". Він був уражений на заводі "Затока" в Керчі. Зараз його підняли з води на причал і, швидше за все, намагаються зрозуміти, чи варто його відновлювати. Це 1 із 5 запланованих малих ракетних кораблів цього проекту, які має отримати Чорноморський флот РФ", – зазначив Плетенчук.

У ВМС зазначили, що серед пошкоджених – і десантні катери типу "Серна" або "Акула", які є більш старим проектом, та деякі інші катери.

Серед цікавого – "Адмірал Макаров", який вже відновлено після поразки, та середній розвідувальний корабель "Іван Хурс". Також отримав ушкодження корвет "Павло Державін". Разом із ним отримав ушкодження "Професор Микола Муру" – це військовий буксир. Деякі інші одиниці такі, наприклад, як Сергій Котів – це патрульний корабель проекту 22160. Серед уражених кораблів також Оленьогірський гірник, – розповів Плетенчук.

Відповідаючи на запитання про кількість особового складу, який міг перебувати на знищених кораблях та катерах, представник повідомив, що йдеться про сотні окупантів.

"Загалом, з початку повномасштабного вторгнення, якщо приблизно вважати ту кількість, яка мала бути при нанесенні вогневої поразки, то тільки крейсер "Москва" – це 500 осіб, і два великі десантні кораблі – це близько сотні на кожному. Тобто загальна чисельність складатиме близько 700 моряків, які могли загинути, звичайно, цієї підтвердженої інформації немає.

В решті випадків, що стосується 2023 року, – це "Новочеркаськ": там близько 80 осіб мало бути, і десь дві третини з них, ми вважаємо, загинули. На "Аскольді", швидше за все, нікого не було, бо він ще не був узятий до ладу, хоча якась чергова команда вже мала перебувати. Під час знищення "Тунців" там могло бути до 10 людей на кожній. Підводний човен – інформація зараз ще збирається, чи була там команда, а от на "Мінську" команда була, як і на "Новочеркаську". Ця інформація також уточнюється", – додав представник ВМС.