Союзник Путіна може очолити Європейську раду

Коментарi:

Голова Європейської ради, екс-прем'єр Бельгії Шарль Мішель несподівано вирішив взяти участь у виборах до Європарламенту і у разі успіху залишить свою посаду в середині липня.

Це може призвести до того, що Єврораду очолить прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, друг Путіна та його головний союзник у ЄС.

Повноваження Мішеля закінчуються у листопаді. Він піде на європейські вибори від партії "Реформаторський рух". Вони відбудуться на початку липня. Обіймати дві посади неможливо, каже Мішель: «Це означає, що я виконуватиму свої обов'язки як голову Європейської ради доти, доки не прийму присягу як член Європарламенту 16 липня».

Єврорада – найвищий політичний орган ЄС: до неї входять керівники країн та урядів членів спілки, який обирається на 2,5 роки голова, а також голова Єврокомісії. Рада визначає стратегію Євросоюзу, її рішення є обов'язковими для виконання.

Якщо члени ЄС до середини липня не домовляться, хто замінить Мішеля, тимчасовим головою Євроради стане прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. У другому півріччі Угорщина головуватиме у Раді ЄС, і в цей час виконуватиме обов'язки голови її керівник.

Лідери більшості інших країн намагатимуться уникнути переходу ради під керівництво некерованого Орбану, пише Politico. За час його керівництва, яке багато експертів називають авторитарним, було обмежено незалежність судів та ЗМІ, зросла корупція. Через проблеми з верховенством закону та хабарництвом у країні ЄС призупинив передачу Угорщини 30 млрд євро. Саме Орбан у грудні заблокував надання Україні допомоги ЄС на 50 млрд євро. Прем'єр Угорщини є головним союзником путінської Росії в ЄС. Він виступав проти військової допомоги Україні, розпочала переговори про її вступ до ЄС і закликав укласти з Путіним угоду про новий безпековий пристрій, в якому Україна, зокрема, не вступає до НАТО. Орбан – єдиний із закордонних політиків, кого цього року привітав із Різдвом патріарх Кирило.