У Миколаєві амазонська лілія простояла півроку без води і розцвіла на Водохреща

Коментарi:

На Хрещення на підвіконні миколаївської «сталінки» розквітла кімнатна квітка рідкісної краси. По-науковому – це Еухаріс, а по більш сучасному – Урцеолина. Є в нього і народна назва – амазонська лілія.

Це мужня квітка, в генетичній пам'яті якої надовго збережеться військова 2022-а. Амазонська лілія дивом вижила, коли на її колишньому місці прописки – в офісі – вибухова хвиля ракети знесла віконну раму. В осколках, засипана облупленою штукатуркою, без води та людей амазонська лілія простояла півроку. Коли прибирали бите скло з перевернутого вазону, в пересохлій землі стирчав зів'ялий коричнево-зелений стручок. Викинути розбитий вазон у урну зі сміттям рука не піднялася, у землю за звичкою залили відстояну воду.

Через тиждень амазонка подала якісь ознаки життя, і її забрали подалі від нещасливого місця. У домашній обстановці лілія приходила до тями на підвіконні далеко від сонячних променів, звикала до дитячих голосів і вою сирен повітряної тривоги. З-під землі прямо з цибулини пробився один листок, потім другий, третій. Квітка оживала, широке листя потяглося вгору і набуло дивовижного глянсового блиску. Їх ніби відполірували під час більшого збирання. А на Хрещення сталося маленьке диво. Еухаріс (витончений) пустив три стріли і з них випурхнули білі квіти. Вони випромінювали дивовижні запахи і біля них кудись розчиняються тривожні думки.

Рослина нагадує нарцис, а називають її лілеєю, але до цих квітів еухаріс не має жодного відношення. Французький ботанік Маріус Порте у середині ХІХ століття привіз цибулини з латиноамериканської експедиції. Квіти він знайшов у Перу на березі Амазонки. Еухаріс – квітка незалежна і волелюбна. Кажуть, він взагалі не піддається селекції. Хто його завіз в Україні, відомостей мало, але, напевно, морем. Відомо, що прабатьки миколаївської «амазонки» після Другої світової війни з'явилися у Південній Пальмірі.

Ось так, між двома війнами, радують і вселяють надію звичайні кімнатні квіти. Адже вони як ясновидці, всі відчувають, добре розуміють і подають сигнали про те, що все у нас налагодиться.