У Росії відродили сталінські батальйони СМЕРШ для пошуку шпигунів

Коментарi:

У російських регіонах почали з'являтися люди у військовій формі з нашивками сталінської контррозвідки СМЕРШ. Про це повідомляє розвідка Великобританії у твіттері міноборони країни.

На відео, яке поширили пропагандисти та провоєнні блогери, мешканець Білгородської області на ім'я Денис Банбан у присутності чоловіків у формі з написом «СМЕРШ» на спинах вибачається за зйомку роботи російської ППО при обстрілі Бєлгорода 2 січня. Раніше мер Білгорода просив не розповсюджувати кадри з місцем дислокації систем ППО.

«Неясно, чи вказує нове ім'я на якісь нові можливості чи роль у російській контррозвідці, чи це просто зміна емблеми. Однак це ще один приклад того, як російська влада репрезентує конфлікт з Україною в дусі Другої світової війни», — вважають у Лондоні.

Загони СМЕРШ («Смерть шпигунам») існували у СРСР із 1943 по 1946 роки. На початку грудня 2023 року член комітету Держдуми з оборони генерал-лейтенант Андрій Гурулєв заявив, що Москва створила аналогічні загони на окупованих територіях України. Він наголосив, що цю практику потрібно поширити на інші регіони. Крім Гурулєва, на користь відновлення цієї структури висловлювалася влада самопроголошеної ДНР, Криму, депутат Андрій Луговий та заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв. Він писав у телеграм-каналі, що за часів війн завжди були спеціальні правила та «тихі групи бездоганно непомітних людей», які їх результативно виконували. Зараз у Telegram є кілька спільнот, які називають себе «СМЕРШ» та займаються доносами.