Депутати мають претензії до кожної другої статті проекту закону про мобілізацію

Коментарi:

Народні депутати мають претензії до кожної другої статті запропонованого Кабінетом міністрів законопроекту про мобілізацію, а тому він потребує суттєвого доопрацювання.

Про це в ефірі "Радіо Свобода" заявила член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Соломія Бобровська з фракції "Голосу".

"Всі п'ять днів, коли засідав Комітет, і сьогодні ми продовжуємо засідати, йде обговорення за кожною фактично статтею, і до кожної другої у нас є зауваження. Вони є або техніко-юридичного характеру, або до самого змісту цих статей", – повідомила вона. .

Бобровська сказала, що законопроект передбачає збільшення штрафів, посилення кримінальної відповідальності, можливість затримувати людину від трьох годин до трьох діб для з'ясування її персональних даних. Депутат проти таких посилень.

"Бо ми знаємо, як це трапляється, і знаємо ці дуже часті викрадення з вулиць, які є незаконними. І за це не несуть, на жаль, співробітники ТЦК відповідальності", – сказала Бобровська.

Вона вважає, що українці підуть до армії добровільно, лише якщо буде "пряник" чи мотивація, "ідейна насамперед", але не через силу.

Нагадаємо, що нещодавно нардеп Мар'яна Безугла опублікувала основні положення законопроекту про посилення мобілізації. Практично всі його положення викликали вал критики у суспільстві та претензій експертів.

Згодом омбудсмен Дмитро Лубинець домовився з Міноборони змінити законопроект про мобілізацію, щоб той не порушував права людини. За його словами, міністр оборони Рустем Умеров запевнив, що права людини відомство порушувати категорично не планує.