Українська розвідка отримала доступ до секретної інформації про російські БПЛА

Коментарi:

Головне управління розвідки Міноборони України видобуло архів секретних даних російського підприємства "Спеціальний технологічний центр" (СТЦ), яке займається виробництвом безпілотників "Орлан", засобів радіоелектронної розвідки та іншого військового обладнання.

Архів містить 100 гігабайтів інформації, у тому числі документацію на 194 номенклатурні одиниці: креслення, технічні завдання, патенти, програмне забезпечення та інше. За оцінками ГУР, вартість отриманих даних може становити $1,5 млрд. Архів уже використовується для зміцнення обороноздатності України та ослаблення Росії, додали у відомстві.

За деякими даними, СТЦ засновано вихідцями з Військової академії зв'язку імені Будьонного. Підприємство перебуває під санкціями США із 2016 року «за допомогу ГРУ» у радіоелектронній розвідці. Проте після початку війни в Україні та посилення обмежень воно продовжувало отримувати західні комплектуючі через посередників у Китаї та США, з'ясували «Важливі історії», Reuters та Британський інститут оборонних досліджень (RUSI). Лише з січня до жовтня 2022 року СТЦ купив продукції на $25,75 млн.

Безпілотники «Орлан» вважають найуспішнішими російськими розвідувальними БПЛА. Крім виявлення військ та техніки противника, вони можуть перехоплювати переговори, глушити стільниковий зв'язок та розсилати пропагандистські повідомлення.

Журналісти з'ясували, що в «Орлані» використовувалися компоненти від американських Altera та Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, європейських STMicroelectronics та NXP Semiconductors, японських Renesas Electronics та Saito Seisakusho.

За даними Spiegel, у виробництві «Орланів» також застосовувалася продукція австрійської AMS Osram та німецьких Wurth та Infineon. Крім того, RUSI згадував у ланцюжку поставок деталей для цих дронів компанію із Саарбрюккена Weicom.