Іран розробив ударний дрон спеціально для Росії

Коментарi:

Іран розпочав більш активну військову співпрацю з Росією. Як розповіло Sky News джерело у розвідслужбах, Іран розробив новий ударний безпілотник для застосування в Україні і, схоже, готовий вперше передати Москві балістичні ракети.

Джерело описав дрон Shahed-107 як призначений для проведення розвідувальних місій та ударів по тактичних цілях, таких як американські та британські реактивні системи залпового вогню, які використовують українські збройні сили. За його словами, "кілька одиниць" спеціально розробленого дрона могли бути запропоновані Росії більш ніж за $2 млн.

Крім того, розповіло джерело, «згідно з наявною достовірною інформацією, Росія, схоже, <...> десь незабаром може отримати ракетні системи „земля-земля“ точного наведення». Серед них будуть ракети дальністю понад 300 км.

За оцінкою Фебіана Хінца, наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень, Іран може поставити тактичні ракети Ababil з малим радіусом дії, а також ракети сімейства Fateh, здатні летіти на 300-700 км. "У цьому випадку вони зможуть точно вражати цілі на всій території України", – сказав Хінц Sky News.

Майже тиждень тому The Wall Street Journal повідомляла з посиланням на американського чиновника, що Росія планує купити у Ірану ракети малої дальності і про це тривають активні переговори.

Інформація про створення нового іранського дрону для Росії, «мабуть, вірна», сказало Sky News джерело в українських структурах: «Ми дуже стурбовані можливим постачанням дронів згаданого типу». За його словами, російська армія сильно покладається на іранські безпілотники, які постійно модернізуються: «Вони намагаються зробити їх швидше, щоби змусити українські оборонні сили використати більш дорогі засоби ППО».