Україна негайно попросила у Заходу ППО після російських обстрілів

Коментарi:

У Києві розраховують, що після засідання Ради Україна-НАТО 10 січня союзники візьмуть на себе термінові зобов'язання щодо надання країні систем протиповітряної оборони для захисту від російських атак.

«Ми очікуємо, що зустріч прискорить ухвалення критично важливих рішень щодо подальшого зміцнення можливостей ППО України. Як щодо сучасних систем, так і боєприпасів до них», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Politico.

Засідання Ради стосуватиметься масованих ударів Росії по Україні, які відбуваються з кінця грудня та призвели до загибелі близько 60 осіб. За словами Кулеби, обстріл спрямований на виснаження оборонних ресурсів країни, тому забезпечення регулярних поставок ракет для Patriot, IRIS-T, NASAMS та інших систем є пріоритетним завданням, яке «має бути виконане сьогодні, а не завтра».

Міністр також підкреслив, що чим краще працюватиме ППО України, тим менша ймовірність того, що російська ракета або безпілотник випадково залетять у повітряний простір НАТО, як це вже було з Польщею та Румунією. «За всіма ознаками, союзникам є сенс мобілізувати всі існуючі сили для зміцнення нашої протиповітряної оборони прямо зараз», — сказав Кулеба.

Під час останньої масштабної атаки на Україну в ніч на 8 січня ЗСУ вдалося збити всі вісім російських дронів-камікадзе, але лише 18 ракет із 51. У Кривому Розі під обстріл потрапив торговий центр, у Харківській та Запорізькій областях було пошкоджено житлові будинки, загинули не менше чотирьох осіб, 45 отримали поранення.

9 січня спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат визнав, що українські військові зазнають дефіциту керованих зенітних ракет.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав союзників відповісти на масований російський обстріл України, зокрема передати Києву далекобійні ракети, які дозволять «знищити стартові майданчики та командні центри» армії РФ. Також Сікорський виступив за посилення санкцій, щоб позбавити Москву можливості «виготовляти зброю з контрабандних компонентів». "Ми повинні відповісти мовою, зрозумілою Путіну", – підкреслив міністр.

Зі схожою заявою виступила і президент Словаччини Зузана Чапутова. «Росія випустила рекордну кількість ракет та безпілотників по містах та селах України, щоб тероризувати мирне населення. Найкращий спосіб гарантувати, що агресія Москви не продовжиться ще наступного року, це надати Україні кошти, необхідні для самозахисту», — сказала вона.

У свою чергу канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав інші країни Євросоюзу активізувати свої зусилля щодо підтримки Києва. На його думку, заплановані постачання зброї «занадто малі» і союзникам слід працювати над їх збільшенням. Шольц нагадав, що Німеччина є другим донором допомоги Україні після США і лише на цей рік заклала 8 млрд євро на забезпечення її зброєю, не рахуючи гуманітарної та фінансової підтримки.