Білий дім підтримав законопроект про конфіскацію $300 млрд заморожених резервів Росії

Коментарi:

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законопроект, що дає змогу конфіскувати заморожені активи Росії на суму близько $300 млрд доларів, щоб направити їх на відновлення України.

Це випливає із записки Ради національної безпеки (РНБ) США до Конгресу, де було підготовлено відповідну ініціативу, пише Bloomberg з посиланням на документ.

«Законопроект надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для арешту російських суверенних активів на користь України», — йдеться у записці. Високопосадовець агентства підтвердив позицію Білого дому, додавши, що питання обговорюватиметься на зустрічі країн «великої сімки» (G7) перед другою річницею початку війни в Україні.

Раніше Вашингтон доручив трьом робочим групам вивчити способи конфіскації російських активів до 24 лютого 2024, писала Financial Times. До цієї роботи підключилися Канада, Великобританія та Японія. Однак Німеччина, Франція та Італія озвучили свої заперечення та назвали необхідним ретельно вивчити законність такого кроку. За даними FT, розглядаються різні варіанти: від прямої конфіскації та витрати заморожених активів Росії до використання доходів від них або застосування цих коштів як заставу для кредитів.

США активізували обговорення цього питання на тлі зволікання зі схваленням нових пакетів допомоги Україні, говорили джерела The New Tork Times. Зокрема, Конгрес із жовтня не може погодити пакет на $61,4 млрд, а країни ЄС не можуть виділити 50 млрд євро.

Згідно з даними Єврокоміси, країни G7, ЄС та Австралія у 2022 році заморозили активи ЦП на 260 млрд євро. При цьому активи на 210 млрд. перебувають у ЄС. Вони включають готівку на банківських рахунках та державні облігації у євро, доларах та інших валютах.

Переважна більшість із заблокованих у ЄС активів на суму близько 191 млрд євро було заморожено у бельгійському депозитарії Euroclear. Ще 19 млрд євро заарештувала Франція. Частка інших країн значно менша — так, наприклад, у Німеччині зберігаються активи приблизно на 210 млн. євро. При цьому США заблокували активи лише на $5 млрд, писала FT.