Туреччина, Болгарія та Україна домовилися разом розмінувати Чорне море

Коментарi:

Знешкодити спільними зусиллями міни, які дрейфують у низці районів Чорного моря внаслідок майже дворічного вторгнення Росії в Україну, домовилися Туреччина, Румунія та Болгарія.

Меморандум про розмінування Чорного моря був підписаний 11 січня в Стамбулі з ініціативи Туреччини і став першою спільною акцією чорноморських країн з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Як повідомляє Bloomberg, насамперед цей крок спрямований на підвищення безпеки судноплавства та підтримку експорту українського зерна до інших країн. Але не менш важливою є і друга причина укладання угоди. Меморандум стане способом уникнути ескалації напруженості у регіоні, виключивши присутність у Чорному морі військово-морських сил інших членів НАТО, таких як США та Великобританія.

На початку січня Туреччина не пропустила в Чорне море через контрольовану їй протоку Босфор і Дарданелли два британські мінні тральщики, які Великобританія передала Україні в грудні 2023 року. Своє рішення в Анкарі пояснили дією Конвенції Монтре, яка регулює прохід суден через протоку у воєнний час.

Росія та Україна є великими виробниками та експортерами зерна, і від початку повномасштабної війни транспортування вантажів у чорноморському басейні було поставлене під загрозу. Вже 2022 року Туреччина за підтримки ООН виступила посередником в угоді, яка забезпечує вільний прохід українського зерна через Чорне море.

У липні 2023 року Росія відмовилася від участі у «зерновій угоді». Однак путінський план морської блокади України провалився: експорт за новим маршрутом, організованим Києвом без огляду на Москву, перевищив постачання зерновим коридором. З середини вересня Україна перевезла через свій чорноморський коридор 15 млн. тонн вантажів, переважно продовольства.