Віце-адмірал Неїжпапа розповів, як на Миколаївщині зірвали висадку морського російського десанту

Коментарi:

Перший удар "Нептунамі" був по фрегату "Адмірал Ессен"

Командувач ВМС ВСУ Олександр Неїжпапа сказав, що тільки завдяки тому, що українські бійці зупинили ворога в Миколаївській області, росіяни скасували десантну операцію в Чорноморській операційній зоні.

Противник мав панування і в повітрі, і на морі, необхідні для висадки на узбережжя, але морська десантна операція, як правило, проводиться у напрямку основного удару супротивника та за відповідних умов на суші.

- Після повномасштабного вторгнення противник просунувся до Миколаєва, потім пішов на північний захід в обхід Миколаєва у напрямку Вознесенська, щоб увійти до тилу Одеської області. Якби тоді наша 80-та бригада Десантно-штурмових військ не зупинила ворога під Вознесенськом, тоді були б створені умови для того, щоб русяни почали десантну операцію в Чорноморській операційній зоні.

ВМС не стояли дома. Ми виставили мінну оборонну загороду на доступних для десанту ділянках. З перших днів підрозділ артилерії морської піхоти та інших бригад, які дислокувалися на той час на Одещині, були заведені в район вогневих позицій. Підсилили радіотехнічну, радіолокаційну розвідку як із залученням радіотехнічних постів, так і безпілотних комплексів "Байрактар", щоб виявляти десант супротивника, – сказав віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

Він зазначив, що перший удар "Нептунамі" був по фрегату "Адмірал Ессен", який дуже близько підійшов до українського берега на Миколаївщині.

За його словами, російський корабель рухався у напрямку порту "Південний", між "Південним" та Очаковом, у районі Рибаківки виконував демонстраційні дії. За ним уздовж Тендровської коси йшли інші десантні кораблі.

- Ми готувалися також до таких дій противника. Так, десантування не відбулося, тому що не було на той час створено умов на суші, насамперед. По-друге, ви знаєте цю історію, коли ми вперше вдарили ракетами "Нептун" по фрегату "Адмірал Ессен". А потім був крейсер "Москва". І противник зрозумів, що просто так зайти до наших берегів, не втопившись, буде дуже важко. Тому він відмовився від морської десантної операції. А коли "Ессен" підійшов, ми вирішили спробувати, що може наш "Нептун". Перші пуски не були настільки вдалими, як по крейсеру "Москва", але тоді вперше був пошкоджений цей фрегат "Ессен" Було там кілька "двохсот" у них на борту. Корабель терміново повернувся до Севастополя на ремонт, ракета не потрапила прямо в борт, я так розумію. Був підрив біля корабля, що пошкодило систему озброєння на цьому фрегаті. І найцікавіше, що вони навіть збили свій літак прямо біля берега, який прикривав кораблі з повітря. Ось таке було перше застосування, – зазначив командувач ВМС.