Британія підписала з Україною угоду про воєнну підтримку протягом 10 років

Коментарi:

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак підписали двосторонню угоду з безпеки. Документ передбачає військову співпрацю протягом десяти років.

Документ було підписано після переговорів у Маріїнському палаці у Києві. Це перша угода, що реалізує домовленості, досягнуті на Вільнюському саміті НАТО між Україною, членами «Групи семи» та державами, що приєдналися. Як повідомив Сунак, Великобританія зобов'язується забезпечити Україні "швидку та довготривалу підтримку", якщо в майбутньому Росія знову нападе на неї.

Відповідно до умов угоди, її термін дії становить 10 років із можливістю продовження. У разі вступу України до НАТО до закінчення цього терміну, зобов'язання з безпеки будуть інкорпоровані у систему НАТО. "Я особливо ціную те, що Сполучене Королівство підтримує вступ України до НАТО і визнає, що безпека України – це частина всієї євроатлантичної безпеки", – зазначив Зеленський.

«Якби такого рівня гарантій безпеки було досягнуто після 1991 року з Британією та іншими країнами, то просто не було б російської агресії», — переконаний український президент.

Ріші Сунак нагадав, що Великобританія першою надавала Україні летальну зброю, танки, далекобійні ракети та інше. Цього року Лондон надасть Києву 2,5 млрд фунтів стерлінгів ($3,2 млрд) у вигляді військової допомоги. Це на 200 млн фунтів ($256 млн) більше, ніж у кожному із двох перших років війни.

Угода є результатом другого раунду консультацій між Україною та Великобританією щодо забезпечення «гарантій безпеки». Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше повідомив про відсутність проблем у переговорах щодо аналогічної двосторонньої угоди про «гарантії безпеки» з боку Європейського союзу.