Втрату А-50 підтверджують прокремлівські «військори», хоча міноборони Росії не коментувало атаку на літаки

Коментарi:

ЗСУ збили над Азовським морем російський літак-розвідник А-50 і підбили повітряний командний пункт Іл-22М11.

За даними українських видань, удару А-50 завдали 14 січня близько 21:10–21:15 за місцевим часом (22:10-22:15 мск) у районі Кирилівки у Запорізькій області. Літак зник із радарів і перестав відповідати на запити тактичної авіації. Іл-22М11, ймовірно, вразили в районі Стрілкового в Херсонській області близько 21:00 того ж дня. «РБК-Україна» опублікувало, як стверджується, радіоперехоплення розмови пілота Іл-22М із диспетчером аеродрому в Анапі, під час якого він просив викликати на смугу швидку та пожежників.

А-50 – радянський і російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. Ця модель була побудована на базі важкого транспортника Іл-76 на авіаційному Таганрозькому науково-технічному комплексі імені Берієва спільно з НВО «Вега-М» і НДІ приладобудування. Він може знаходити повітряні, надводні та наземні цілі (одночасно до 60 штук), наводити на них винищувачі або літаки фронтової авіації. Яка кількість А-50 є на озброєнні у Повітряно-космічних сил РФ, достеменно невідомо. У публікації Military Watch Magazine, на яку звернуло увагу «Агентство», говорилося, що у 2023 році Росія мала три літаки А-50 та сім його модифікацій А-50У. На початку минулого року Forbes писав, що російські війська мають дев'ять А-50. У вересні 2023-го "Ростех" передав російській армії ще один такий літак.

Іл-22 – повітряний командний пункт, призначений для управління військами. У Збройних сил Росії, як стверджували раніше у Міноборони Великобританії, не більше 12 таких літаків.

Офіційно Міноборони Росії не коментувало заяви українських ЗМІ та військових. Проте інформацію про те, що один із літаків збитий, а інший пошкоджений, підтверджують російські «військори» та провоєнні блогери. При цьому вони зазначають, що Іл-22, незважаючи на пошкодження, удалося посадити.

Зв'язаний з Міноборони РФ телеграм-канал «Рибар» увечері 14 січня написав, що якщо інформація про втрату А-50 та пошкодження Іл-22 підтвердиться, то це стане «черговим чорним днем для російських ВКС та ППО». Він зазначив, що А-50 "не так багато", а "фахівці на них взагалі штучні". За словами «Рибаря», при попаданні літаком такого типу екіпаж «врятуватися не зможе».

Телеграм-канал Fighterbomber, автора якого пов'язують із ВКС Росії, фактично підтвердив втрату А-50. «Трагедія завжди трагедія. Особливо коли вона є такого масштабу. Хто б там не був. Хто винен у загибелі льотчиків, ми швидше за все не впізнаємо. Загиблим вічного польоту», – написав блогер.

Вдень 15 січня російські та українські телеграм-канали опублікували фотографію, на якій, як стверджується, зображено пошкодженого Іл-22. На фото видно, що літак зазнав численних пошкоджень у хвостовій частині. «Сильно пошкоджений кіль, стабілізатор, видно великі дірки в кермах напряму та висоти і дрібніші — у задній частині фюзеляжу», — зазначає «Російська служба Бі-бі-сі».