Навіщо потрібно утеплювати квартири

Коментарi:

Вивчіть переваги зовнішнього утеплення квартир: від економії енергії та зниження витрат на опалення до покращення мікроклімату та підвищення вартості нерухомості.

Утеплення квартир дає багато переваг, але якщо воно виконане зовні. Спроби утеплити стіни зсередини закінчуються невдачею, оскільки вони суперечать законам фізики та призводять до появи вогкості та плісняви у приміщеннях. Правильно виконане зовнішнє утеплення підвищує температурний комфорт, оздоровлює мікроклімат і при цьому на 20-70% знижує витрати на опалення. Крім вигоди та комфорту є багато інших переваг, про які ви дізнаєтесь із цієї статті.

Утеплення квартир та сімейний бюджет

Квартири в порівнянні з будинками мають невелику площу зовнішніх стін – у 2-6 разів менші, тому витрати на утеплення порівняно невеликі та окупаються протягом кількох років. Особливо якщо врахувати тенденцію до постійного зростання цін на енергоносії. Економія на оплаті енергії виходить значною, вона включає:

  • При автономному опаленні зниження витрат на енергоносій (газ або електрика, залежно від виду котла) становить 50%.

  • При централізованому опаленні із квартирним теплолічильником оплата знижується на 20-50%.

  • За відсутності індивідуального теплолічильника економія становитиме 20-30% рахунок зменшення додаткового використання електрообігрівачів.

  • При використанні кондиціонерів витрати на електроенергію знижуються до 50% у спекотний період та до 70% у міжсезоння, коли спліт-система працює на обігрів.

Крім економії сімейного бюджету, при утепленні квартир зростає незалежність від роботи комунальних служб, яка в нинішніх важких умовах може бути нестабільною. При тимчасових відключеннях опалення утеплені стіни краще зберігають тепло та допомагають легше пережити зиму.

Ознайомитись із цінами на утеплення фасадів квартир можна тут: https://alpindustriya.com.ua/ua/tsiny-na-uteplennja-fasadiv/

Поліпшення мікроклімату у приміщеннях

Від температури повітря та мікроклімату в житлових приміщеннях безпосередньо залежить здоров'я мешканців. Утеплення зовні, згідно із законами фізики, переміщує точку роси до зовнішньої поверхні, що перешкоджає промерзанню та відсировенню стін. Внутрішня поверхня стін стає сухою і теплішою, на ній не осідає конденсат і не заводяться грибки та пліснява. Особливо важлива відсутність вогкості та плісняви для людей, які страждають на алергію та астму. Утеплення квартир для них може стати справжнім порятунком.

Утеплення квартири підвищує її ціну

Утеплена квартира завжди має перевагу перед аналогічною без утеплення та вище цінується на ринку нерухомості. Якщо вкладення у внутрішнє оздоблення мало впливають на ціну, оскільки смаки в дизайні інтер'єру у всіх різні, то цінність зовнішнього утеплення квартир не залежить від смакових переваг. Переваги, що вона дає – зниження комунальних платежів, підвищення комфорту – покращують базові характеристики нерухомості. Це підвищує привабливість пропозиції для покупців чи орендарів. Відповідно, підвищується ціна квартири.

Продовження терміну служби будівлі

Термін експлуатації будівлі визначається довговічністю стінового матеріалу, оскільки стіни неможливо замінити на відміну від інших елементів будівлі – покрівлі, комунікацій, вікон тощо. А довговічність стін залежить від їх ізольованості від атмосферної вологи. Вода, проникаючи в пори та мікротріщини матеріалу, розширює їх при замерзанні, що поступово призводить до його руйнування. Утеплення фасадів будівлі захищає стіни від вологи, різких перепадів температур та промерзання, що значно подовжує термін служби будинку.

Значення утеплення квартир для екології

Побічний ефект при виробництві енергії є викид шкідливих речовин, що забруднюють атмосферу. Це призводить не тільки до погіршення екологічної обстановки на місцях, а й загрожує катастрофічними наслідками для всієї планети через глобальне потепління. Утеплення квартир знижує споживання енергії, отже, зменшується її виробництво, що знижує обсяги викидів. Чим більше утеплюється квартир, тим менше шкоди завдається навколишньому середовищу. Вирішивши утеплити квартиру, ви зробите добру справу не лише для своєї родини, але й для екології свого регіону та всієї планети.

Вплив на економіку країни

Утеплення квартир сприяє зниженню енергоспоживання. Це є суттєвою підтримкою для економіки країни у цей тяжкий період, коли ослаблена енергетична інфраструктура та відчувається дефіцит енергоносіїв. До того ж, при оплаті послуг з утеплення квартир частина коштів надходить у вигляді податків до державного бюджету, що сприяє зміцненню економіки України, що наразі має особливе значення.

Рекомендації щодо вибору технології та підрядника

Зовнішнє утеплення квартир виконується за «мокрою» технологією, коли плити утеплювача кріпляться до стіни, захищаються шаром армування і покриваються декоративною штукатуркою. Як утеплювач найчастіше використовується пінополістирол (пінопласт) товщиною 100 мм і щільністю 25 кг/м3. Замість пінопласту може застосовуватись мінеральна вата.

На поверхах вище за першу роботу з утеплення, як правило, виконуються промисловими альпіністами. Метод промислового альпінізму дає перевагу в швидкості проведення робіт і в їх більш низькій вартості без втрати в якості, що зумовило його практичну безальтернативність. При виборі підрядника рекомендується звернути увагу на досвід роботи, наявність ліцензії, ознайомитись із відгуками замовників та прикладами виконаних робіт.