Полковника Росгвардії посадили на 6 років за провал оборони Кримського мосту

Коментарi:

Шість років виправної колонії у кримінальній справі про закупівлю комплексів «Орел-БПЛА», що некоректно працювали, для захисту Кримського мосту призначили екс-керівнику відділу Морського управління Росгвардії Сергію Волкову.

Таке рішення ухвалив 16 січня Другий західний окружний суд.

За версією слідчих органів, у жовтні 2020 року Волков погодив постачання комплексів, які мали забезпечувати захист Кримського мосту від безпілотників, із «погіршеними характеристиками» та за завищеними цінами. Через місяць після введення комплексів в експлуатацію Росгвардія змушена була відмовитись від їх використання. Збитки державі слідство оцінило майже в 400 млн рублів. Полковнику закинули ст. 286 КК РФ про перевищення посадових повноважень із заподіянням тяжких наслідків, що передбачає покарання до 10 років позбавлення волі.

Волков провину не визнав. Позиція захисту полягала в тому, що обвинувачений не міг вибирати, які пристрої і за якими цінами закуповуватиме Росгвардія, і лише «готував пропозиції», а все вирішувало «вище начальство». За словами адвоката, проблема з комплексами полягала в «додатковому агрегаті», який бракує, який займається боротьбою з літальними апаратами і який не був включений в модернізований комплекс виробником — монополістом на цьому ринку.

Кримський міст, який став одним із символів окупації Росією українських територій, неодноразово зазнавав атак з боку Збройних сил України. Найуспішнішу атаку було здійснено 8 жовтня 2022 року, коли на мосту стався потужний вибух, внаслідок чого були пошкоджені його автомобільна та залізничні частини. Загинули чотири особи, а збитки становили сотні мільйонів рублів. Українські офіційні особи неодноразово називали Кримський міст законною військовою метою та навіть обіцяли його зруйнувати після того, як Україна поверне собі півострів.