Путін назвав «завойованими» окуповані області України та відмовився їх повертати

Коментарi:

Президент Росії Володимир Путін, який розв'язав війну в Україні, відкинув «формулу миру», запропоновану Києвом. За його словами, вона містить «заборонні вимоги для переговорів», зокрема, передбачає виведення всіх російських військ на кордони 1991 року.

Путін, який стверджував, що не мав на меті окупувати Україну та «інтересів з погляду відвойовування якихось додаткових територій», раптом заявив, що не збирається повертати захоплені області сусідньої країни.

«Щодо переговорного процесу [за формулою миру] — це спроба спонукати нас відмовитися від тих завоювань, які ми реалізували за останні 1,5 роки. Усі розуміють, що це неможливо», – сказав він на зустрічі з главами муніципальних утворень суб'єктів РФ.

Путін дав зрозуміти, що президенту України Володимиру Зеленському слід погодитися з умовами Кремля та розпочати діалог, оскільки ініціатива у зоні бойових дій нібито «повністю перебуває в руках російських збройних сил». Якщо ж ситуація продовжить розвиватися в нинішньому руслі, «то українській державності може бути завдано непоправного, дуже серйозного удару», пригрозив Путін.

Він назвав українську владу «придурками» за відмову від переговорів навесні 2022 року. На його думку, у Києві усвідомлюють, що конфлікт можна було давно закінчити, проте обрали інший шлях. Путін також заявив, що Україна «програла» війну, «ще не розпочавши її», тому що її громадяни «зрадили своїх предків та свої інтереси», «подавши сигнали НАТО» та «виставивши на п'єдестал пошани явних нацистів та посібників Гітлера».

Раніше про те, що Путін непублічно висловив готовність до припинення вогню та переговорів, писала The New York Times з посиланням на західних чиновників та джерела, близькі до Кремля. За їхніми словами, президент Росії більше не вимагає усунути Зеленського від влади і згоден на збереження суверенної України з Києвом як столицею, проте «не готовий відступити ні на метр» від захоплених позицій та віддати Крим, Луганську, Донецьку, Запорізьку та Херсонську області.

Внаслідок російського вторгнення Україна втратила 20% території. Не зумівши повернути ці землі під час контрнаступу влітку 2023 року, Зеленський розраховував на нову допомогу західних союзників, обсяги якої з початку війни перевищили $200 млрд. Але ні США, ні Євросоюз поки не погодили пакети на $61,4 млрд. і €50 млрд.

Водночас, президент України виступив проти заморожування конфлікту, зазначивши, що перемир'я піде на користь тільки Росії, яка накопичить ресурси для нової війни. Від переговорів із Путіним Зеленський відмовився ще восени 2022 року після того, як той анексував чотири регіони країни.