Путін пригрозив країнам Балтії через депортацію росіян

Коментарi:

Рішення влади Латвії, Литви та Естонії про депортацію російських громадян безпосередньо торкаються безпеки Росії.

Таку заяву президент Росії Володимир Путін зробив 16 січня на зустрічі з головами муніципальних утворень суб'єктів РФ.

Те, що зараз відбувається в Латвії, в інших прибалтійських республіках, коли російських людей викидають просто за кордон. Розумієте, це дуже серйозні речі, що стосуються безпосередньо безпеки нашої країни», — зазначив Путін під час зустрічі з главами муніципальних утворень суб'єктів Росії.

13 січня стало відомо, що Латвія внесла до списку небажаних персон і видворила з країни голову Латвійсько-Російської асоціації співробітництва, громадянина Росії Бориса Каткова. Це сталося з ініціативи Служби держбезпеки, яка представила Каткова на внесення до чорного списку небажаних «за багаторічну та систематичну діяльність на користь Росії».

У грудні глава латвійського Управління у справах громадянства та міграції Майра Розе заявила про те, що Латвія примусово випроводить із країни понад тисячу громадян Росії, які проживають на території республіки. Раніше Розе визнавала, що процес видворення буде «дуже складним та обтяжливим». Вона пояснила це тим, що люди, яких доведеться депортувати, проживають у країні «дуже довгий час» і їх висилка вимагатиме від влади «досить великої та копіткої роботи».

В Естонії ще у вересні заявили, що не ухвалять росіян, яким загрожує виселення з Латвії. «Бажання латвійської держави щодо цих громадян полягає у тому, щоб вони не виїжджали кудись у країни Балтії, а поверталися до себе на батьківщину. І якщо це російський громадянин, то Росія має його ухвалити», — заявив міністра внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс.