Трамп виграв кокуси в Айові, Рамасвамі вже вилетів

Коментарi:

Штат Айова опинився у центрі світової політики — тут розпочинався сезон виборів кандидатів у президенти США.

Цього року демократи змінили графік, але республіканці залишилися вірними традиції, якій уже півстоліття, і перші вибори кандидата провели 15 січня саме в Айові.

В Айові кокуси, вибори кандидатів, у республіканців та демократів відбуваються по-різному. 2020 року демократи змінили процедуру: обирати номінанта будуть поштою, і потім оголосять про результати.

15 січня колишній президент США Дональд Трамп здобув переконливу перемогу на перших республіканських президентських праймеріз в Айові, його конкуренти-республіканці перетасувалися.

Після підрахунку 95% очікуваних голосів Трамп отримав 51% підтримки виборців, які проголосували.

45-річний губернатор Флориди Рон ДеСантіс зненацька вирвався на друге місце, у нього 21%. Колишня представниця США в ООН Ніккі Хейлі має 19%.

Підприємець Вівек Рамасвамі, відомий антиукраїнськими заявами, набрав трохи менше 8% голосів та вибув із перегонів. Він підтримав кандидатуру Дональда Трампа у промові перед прихильниками.

У такий спосіб Дональд Трамп закріпив свій статус явного лідера серед претендентів на президентську номінацію від Республіканської партії у 2024 році.