У Росії втратили капсулу з найнебезпечнішим для людини радіоактивним металом

Коментарi:

Працівники, які обслуговують Чаяндинське родовище «Газпрому» в Якутії, втратили капсулу з цезієм-137 — радіоактивним металом, який входить до найнебезпечніших для людини.

Як повідомляє Baza, капсулу розміром з мізинець втратила група дослідників із свердловини сервісної компанії «ТНГ-Груп». 12 січня вони виїхали з Усть-Кута до Чаяндінського родовища у пошуках нафти та взяли з собою радіаційне джерело «ІГІ-Ц-4-2» для розвідки місцевості.

Капсула з цезієм-137 перебувала у пересувній каротажній станції на базі КамАЗу, а після поїздки зникла. 16 січня керівник служби радіаційної безпеки «ТНГ-Груп» звернувся до поліції. Але поліцейські небезпечної речовини не знайшли. Чаяндинське родовище є ресурсною базою «Газпрому» для постачання до Китаю трубопроводом «Сила Сибіру».

Цезій-137 поряд зі стронцієм-90 вважається одним із найнебезпечніших для людини ізотопів: у нього тривалий період напіврозпаду (30 років), а крім того, метал біологічно активний. Великий викид цезію-137 зафіксовано після аварії на Чорнобильській АЕС, при цьому 40% викинутого обсягу випало з опадами на території СРСР.

Знаходження поряд із джерелом цезію-137 може призводити до онкологічних захворювань: на початку 80-х подібна капсула з радіоактивним металом виявилася замурованою у стіну будинку у Краматорську, нагадує Baza. За кілька років від лейкозу в одній із квартир будинку померло кілька підлітків.