Перейменують ще один районний центр Миколаївщини

Коментарi:

У Баштанку населений пункт Полтавка перейменували 1928 року.

Баштанку включено до переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку та підлягає перейменуванню відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Баштанська міська рада провела засідання круглого столу, а зараз на сайті територіальної громади розпочалося онлайн-опитування.

Баштанка заснована на початку XIX століття переселенцями — переважно державними селянами та козаками з Полтавщини та Чернігівщини. Пізніше тут осідали селяни, які втекли з кріпацтва. Походження назви населеного пункту пов'язують із першими поселенцями, серед яких більшість була нібито з Полтавщини

У XIX столітті Баштанка була центром Полтавської волості Херсонського повіту Херсонської губернії.

У роки Української революції (1917-1921) село Полтавка стала центром антиденікінського селянського повстання, коли була проголошена Баштанська республіка.

Республіка була сформована з ініціативи лівих українських партій (боротьбистів) у союзі з місцевими більшовиками. Мала постійні військові формування. Проіснувала близько двох місяців. 12 листопада 1919 року знищена білими військами під командуванням генерала Слащова.

У Баштанку населений пункт Полтавка перейменували 1928 року.