Російська армія кинула у бій музейну техніку

Коментарi:

Втрати на фронті настільки високі, що окупанти звозять на фронт усе, що є.

Армія Росії активно і широко використовує у війні проти України рідкісну техніку, яка не вироблялася серійно або випускалася дуже невеликою серією. Агресор змушений йти на це, оскільки серійної техніки йому не вистачає на фоні великих втрат, розповів військовий експерт Олександр Коваленко у коментарі OBOZ.UA.

Він назвав кілька "червонокнижної" техніки окупантів:

САУ 2С34 "Хоста". Це дещо модернізована версія досить масової 2С1 "Гвоздика", яка має покращений захист екіпажу та сучасну систему управління вогнем. Загалом таких САУ було виготовлено не більше 50 одиниць.

БМВ-Т. Важка бойова машина вогнеметників створена на базі танка Т-72 і призначена для транспортування особового складу вогнеметного відділення. Їх було випущено лише 10 одиниць. Одна БМО-Т була затрофеена ЗСУ та служить зараз у лавах української армії.

БТР-90 Замислювався як перспективна заміна БТР-80, але так і не пішов у серію через високу вартість та велику кількість дефектів. Ймовірно, їх було випущено лише кілька штук, частина вирушила до танкових музеїв у Кубинці та Арзамасі. Але згодом ці унікальні музейні машини відправили на фронт.

БРЕМ-Л. Броньована ремонтно-евакуаційна машина на базі БМП-3. Випущено кілька десятків штук, більшість із яких пішли на експорт до ОАЕ та Венесуели. В Україні ж було знищено щонайменше три такі машини – можливо, все, що були у росіян.

ПРП-4А "Аргус" . Рухомий розвідувальний пункт, створений на базі радянської моделі 1980-х років та прийнятий на озброєння у 2013 році. Ймовірно, зараз у росіян їх лише кілька одиниць.

1В119 "Реостат" (на фото). Пересувний пункт розвідки та керування вогнем артилерії. У спадок від СРСР рф отримала менше півсотні таких машин, і не всі вони зберегли з роками боєздатність. На сьогоднішній день відомо про знищення трьох та затрофеювання восьми 1В119.

САМУ 2С31 "Відень". Самохідна артилерійсько-мінометна установка, розробка та доведення до розуму якої велося останні 30 років. Але її серійного виробництва ніколи не було, а створені в штучних кількостях машини женуть на фронт, щоб заткнути дірки з дефіцитом артсистем.