Сто років тому помер «творець України» Ленін – він, як і раніше, лежить у мавзолеї на Червоній площі

Коментарi:

21 січня 2024-го – 100 років від дня смерті Леніна.

Дивно, але він залишається значною політичною фігурою і в путінській Росії. Ще нещодавно одні учасники «вертикалі влади» — наприклад, Рамзан Кадиров і Володимир Мединський — пропонували винести Леніна з мавзолею. Нинішній кандидат у президенти Росії, лідер партії ЛДПР, Слуцький закликав поховати Леніна поряд з матір'ю. Марія Ульянова (у дівоцтві Бланк) похована на Волківському цвинтарі у Санкт-Петербурзі.

Вождь світового пролетаріату іноагент і екстреміст Володимир Ульянов помер рівно 100 років тому, забальзамований за давньоєгипетським обрядом, його мумія зберігається в усіченій піраміді (як у фараона Джосера в Саккарі) у центрі Москви.

Як відомо, історик путін зробив найважливіше історичне «відкриття»: Україну створив саме Ленін 1922 року, коли лідер російського пролетаріату оголосив про створення СРСР.

У Кремлі згадують про вождя світового пролетаріату рідко – у день народження, у день смерті, за круглими революційними днями.

Кремль і путін відвели Леніну роль " поганого хлопчика " , який зруйнував могутню імперію. За словами Ханнеса Лайдінгера, австрійського історика та співавтора книги "Ленін. Біографія. Переоцінка", що вийшла в 2023 році, фігура Леніна глибоко не симпатична Путіну та його оточенню саме через її революційність: "Ленін – це хаос, Ленін – це чвари. Ленін – це уособлення всього того, чим Росія, ведена Кремлем, зараз не хоче".

"Леніна критикують за співпрацю з німцями, тобто – з ворогом, у Першій світовій війні, – зазначає професор Лайдінгер. – Другий і, мабуть, набагато важливіший привід для критики – його національна політика. Хоча сам Ленін як класовий борець був у кінцевому підсумку У результаті переконаний, що єдність пролетарів всіх країн буде відновлена. Спочатку він хотів вирішити національне питання в Радянському Союзі федеральним шляхом, а тому говорив у своїх промовах про право на самовизначення і навіть відділення".

Леніна як фігуру історичну в сучасній рф вже давно повалили з п'єдесталу. Однак, як зазначає австрійський історик, "той самий Ленін, як і раніше, є пам'ятником Радянському Союзу як могутньої імперії, і в боротьбі за пам'ятники, особливо в Україні, постать Леніна активно використовується Кремлем" – і грає на руку російському керівництву.