НАТО закупить 200 000 артилерійських снарядів для України на $1,2 млрд

Коментарi:

Постачання озброєнь в Україну з боку США зупинилося, але постачання намагаються забезпечити європейські країни та НАТО.

Північноатлантичний альянс уклав контракт на $1,2 млрд на придбання 220 тисяч снарядів калібром 155 мм, повідомило його агентство із закупівель.

Це дозволить НАТО поповнити власний арсенал та надати більше боєприпасів Україні, пише AP. "Важливо захищати нашу власну територію, збільшувати наші власні запаси, але також продовжувати підтримувати Україну", – сказав у вівторок журналістам генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Наприкінці минулої зими — на початку весни артилерійські можливості протиборчих сторін майже зрівнялися (через брак снарядів у російської армії та великих поставок в Україну насамперед із США, які, зокрема, домовилися про поповнення своїх запасів снарядами з Південної Кореї та Ізраїлю). Але потім Росія спромоглася налагодити військове виробництво і восени почала закуповувати боєприпаси в Північній Кореї (яка могла поставити вже близько 1,5 млн снарядів). А західні союзники України стали відставати у снарядних перегонах. ЄС хотів виробити для неї до березня 2024 р. 1 млн снарядів, але насправді зможе надати лише близько третини від цієї кількості. Високопосадовці європейських чиновників тепер очікують, що налагодити щорічне виробництво 1 млн снарядів вдасться до кінця 2024 р., пише AP.

У Пентагону тим часом наприкінці грудня закінчилися гроші для України: восени в Конгресі застряг законопроект про виділення $61,4 млрд. у квітні 2022 р. організував щомісячні консультації союзників, Вашингтон не може надати фінансову підтримку Києву.

"Я наполегливо прошу вас зробити все можливе, щоб надати Україні більше наземних систем ППО та перехоплювачів, які рятують життя", – сказав Остін, звертаючись до колег з інших країн.

Замовлені НАТО снаряди не дозволять швидко оснастити частини ЗСУ, закупівля розрахована на поповнення арсеналу в майбутньому: постачання за такими контрактами займає рік-півтора, повідомило агентство із закупівель. Постачальниками будуть французька Nexter та німецька Junghans.