Ракету X-101, яка сьогодні впала в Україні, виготовлено місяць тому

Коментарi:

Війська рф сьогодні застосували ракети, виготовлені в грудні 2023 року.

Журналісти Defense Express проаналізували маркування бойової частини Х-101, що не розірвалося. На фотографії, яку отримало видання, видно маркування самого заряду, що вказує на те, що його було зроблено у 90-й партії 2023 року. І хоча точна кількість партій, яка виробляється на рік, невідома, але такий номер партії притаманний виробам, які були випущені ближче до кінця року.

"Швидше за все, цей заряд було здійснено в останніх місяцях 2023 року. А це вже означає, що повне комплектування ракети могло статися зовсім недавно. І загалом це ще раз підтверджує те, що зараз ворог для ударів по Україні використовує те, що зміг виробити , та його ракети із заводу їдуть на авіабази", – пише видання.

За даними Defense Express, головним виробником ракет Х-101 є ДержМКБ "Райдуга", що входить до корпорації "Тактичне ракетне озброєння". Воно знаходиться в Дубно за 100 км на північ від Москви.

Х-101 для РФ стала основною крилатою ракетою повітряного базування, яку за час війни модернізували. Зокрема, було внесено зміни до системи навігації DSMAC та встановлено пастки, які ракета відстрілює при заході на ціль.