Пройшли пішки понад 600 км і знищили три російські ТУ-22М3, – подвиг розвідників

Коментарi:

Деталі операції.

У серпні 2023 року українські розвідники знищили троє бомбардувальників ТУ-22М3 на території Російської Федерації, проте, повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідгрупа потрапила в засідку і зазнала втрат. Про це повідомила прес-служба Головного управління розвідки Міноборони України.

Розвідгрупа подолала пішки понад 600 кілометрів територією противника. Пробравшись у глибокий тил, розвідники повністю знищили російський бомбардувальник ТУ-22М3 та ще двоє серйозно пошкодили.

Як зазначають у ГУР, операція з виведення з ладу згаданих літаків суттєво порушила плани військово-політичного керівництва країни-агресора з обстрілу України, оскільки за підсумком було дестабілізовано роботу аеродромів та пунктів базування дальньої авіації.

За інформацією розвідувального відомства, під час операції загинув полковник Олег Бабій.

«Отримали надважливе завдання — зупинити численні авіаудари мирними містами України. Завдання виконали. Однак для Олега Бабія — командира, який прикривав відхід своїх, воно виявилося останнім», — йдеться у повідомленні.

У ГУР наголосили, що на рахунку Олега Бабія — дев'ять успішних розвідувальних виходів у тил противника, дванадцять спеціальних заходів щодо організації та забезпечення руху опору на ТОТ та в тилу противника, а також виявлення до 70 важливих стратегічних об'єктів РФ.

Олега Бабія посмертно нагороджено званням Героя України з присвоєнням ордена «Золота зірка». У нього залишилася дружина та двоє маленьких дітей.

Нагадаємо, 19 серпня військовий аеродром «Сольці» в Новгородській області рф зазнав атаки БПЛА. У прес-службі Міноборони рф повідомили про один пошкоджений літак. При цьому місцеві медіа заявили, що на аеродромі пошкоджено як мінімум два бомбардувальники Ту-22М3.

За даними росЗМІ від 21 серпня, під час атаки дронів по аеродрому в Новгородській області Україні вперше вдалося повністю знищити російський стратегічний бомбардувальник. Журналісти вказали на те, що на фото, оприлюднених у Мережі, видно Ту-22М3, що повністю згорів.

Крім того, 21 серпня російські паблики заявили про атаку БПЛА на військовий аеродром "Шайківка" у Калузької області. Повідомлялося, що на авіабазі знаходяться стратегічні бомбардувальники Ту-22М3.