Світан висунув несподівану версію падіння Іл-76

Коментарi:

Російський літак Іл-76 з великою ймовірністю збив ракету С-300, спрямовану на Харків.

Так вважає військовий експерт полковник Роман Світан.

«У момент, коли було збито Іл-76, працювала російська С-300 по Харкову. Тому найімовірніше це так званий дружній вогонь, коли Іл-76 потрапив під удар цих ракет», – сказав він.

На думку Світана, це міг бути «дружній вогонь», який не був провокацією з боку РФ, або «це був дружній вогонь із провокацією збити Іл-76 під якісь подальші дії з цією інформацією», що також можливо.

Військовий експерт зазначив, що остаточні висновки можна буде зробити, коли з'являться додаткові факти, «тоді можна буде вже скласти реальну картину, що стало ініціацією таких дій».

«Те, що Іл-76 практично на 100% був збитий російською С-300 – можна вже не сумніватися. А ось для чого це все було, стане зрозуміло в найближчу добу, коли з'явиться додатковий фактаж, який пов'язаний з ракетами або зі знаходженням полонених на борту, або після знаходження тіл, ну і так далі», – наголосив він.

За його словами, інформація, фото та відеодокази аварії говорять про те, що «на цьому борту великої кількості тіл не було».

«Фотографії з місця подій говорять про відсутність на борту більшої кількості людей, ніж екіпажу, і навіть немає фрагментів екіпажу. Тобто, за великим рахунком, поки що інформацію потрібно перевіряти, особливо в плані саме перебування на борту достатньої кількості екіпажу, військовослужбовців чи десанту», – резюмував Світан.

За даними російських Телеграм-каналів, 24 січня в Білгородській області розбився літак Іл-76, який використовується для перевезення військової техніки та десанту.

Джерела у ЗСУ наголосили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які використовуються загарбниками для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

За даними ЗМІ, у міноборони Росії стверджують, що в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що обмін полоненими між Росією та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати в літаку Іл-76, що впав у Білгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Білгородській області.