Терориста Гіркіна в росії засудили до 4 років колонії за «заклики до екстремізму»

Коментарi:

Московський міський суд визнав блогера та колишнього «міністра оборони ДНР» Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) винним за ч. 2 ст. 280 КК "Публічні заклики до екстремізму з використанням інтернету". Його засудили до покарання у вигляді 4 років колонії загального режиму.

Раніше прокуратура зажадала для підсудного 4 роки та 11 місяців ув'язнення. Перед будівлею суду вранці 25 січня зібралися десятки людей — журналісти та співчуваючі відставному полковнику ФСБ та одному з лідерів так званої «російської весни».

Формально кримінальна справа проти Гіркіна пов'язана з двома постами в його телеграм-каналі, у першому йдеться про можливу здачу Криму, у другому — про невиплати військового забезпечення, розповідав його адвокат Олександр Молохов. Але арешт відбувся відразу після різкої критики президента Володимира Путіна, якого Гіркін назвав «мокрицею».

«23 роки на чолі країни знаходилося нікчема, яка зуміла „пустити пилюку в очі“ значної частини населення. Нині воно — останній острівець легітимності та стійкості держави. Сколупати його незаконним шляхом — означає „успішно завершити“ справу тих, хто посадив Унікальну Перевагу на престол свого часу. Але ще 6 років при владі цього боягузливого бездаря країна не витримає», — написав полковник ФСБ, який перекваліфікувався на блогера, в запасі у своєму телеграм-каналі, який налічував на той момент понад 800 тис. передплатників.

Як кажуть, близькі до кремля, ці слова переповнили чашу терпіння в адміністрації президента. «Вважаю, дови* бувався... вибачте за погану французьку, — зазначив наш співрозмовник. — Він у якийсь момент втратив небезпеку, чомусь повірив, що може говорити все, що завгодно. Але ж у нас зараз таке не дозволено нікому».

21 липня 2023 року Стрєлкова затримали та звинуватили у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності за ч. 2 ст. 280 КК. Пізніше розслідування засекретили через наявність відомостей, що містять держтаємницю.

У листопаді Стрєлков повідомив про намір балотуватися у президенти. У листі із СІЗО він звернувся до «патріотичної громадськості» за підтримкою та дав вказівки розгорнути штаб зі збору підписів. До цього він заявив, що вважає себе успішнішим лідером, ніж Володимир Путін.

У листопаді 2022 року суд у Гаазі заочно засудив Стрєлкова до довічного терміну у справі про «Боїнг» MH17, збиту 2014 року на сході України. Його разом із подільниками Сергієм Дубинським та Леонідом Харченковим визнали винним у доставці з росії зенітно-ракетного комплексу «Бук», з якого лайнером була випущена ракета, що призвело до загибелі 298 осіб.