Угорщина дала добро: ЄС створить фонд військової допомоги Україні на 5 млрд євро на рік

Коментарi:

У Євросоюзі та США зависли плани щодо виділення Україні понад $120 млрд, але принаймні на 5 млрд євро ($5,4 млрд) з них вона тепер може розраховувати. Угорщина зняла заперечення проти реформування Європейського фонду миру (EPF) і не виступатиме проти консенсусного рішення.

Про це представник Будапешта повідомив послам країн ЄС на їхній зустрічі в середу, пише Bloomberg з посиланням на людей, які про це знають.

Після вирішення технічних питань EPF буде перетворено на фонд військової допомоги Україні. Його розмір становитиме 5 млрд євро на рік, що забезпечить передбачуваність виділення коштів на постачання озброєнь та інші цілі щодо відображення російської агресії.

EPF було створено для компенсацій країнам ЄС через постачання зброї Україні. Згідно з планом, який минулого тижня представила Європейська служба зовнішніх зв'язків, у новому фонді будуть скориговані норми компенсації, і він перейде від виплат за видачу зброї з наявних запасів на придбання нової за рахунок спільних закупівель.

Ще в понеділок Угорщина заперечувала проти нового фонду, і поки що вона продовжує блокувати виділення останнього траншу в 500 млн євро зі старого. Однак міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що Будапешт може погодитись на цей транш після зустрічі з українським міністром Дмитром Кулебою, яка запланована на понеділок.

Угорщина протистоїть західним партнерам щодо кількох пунктів українсько-російської політики, але під їх тиском поступово здає позиції. Так, після схвалення Туреччиною заявки Швеції на вступ до НАТО прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив у середу, що закликає парламент дати Швеції зелене світло «за першої ж нагоди».

Також Орбан поки що не погоджується на виділення Україні 50 млрд євро ($54 млрд) економічної допомоги на найближчі чотири роки. Але якщо у грудні на саміті лідерів ЄС він просто заблокував цей крок, то тепер пропонує виділяти кошти частинами та щороку схвалювати новий транш. Це не влаштовує багатьох керівників Єврокомісії та країн ЄС, які не хочуть постійно переглядати загальний бюджет спілки, з якої передбачається видавати гроші.

На Орбана чиниться серйозний тиск, і в ЄС сподіваються, що зрештою він здасть позиції, сказав Financial Times високопоставлений дипломат ЄС: «Якщо Орбан підірве [план поповнення бюджету ЄС], це стане однаково політичним виходом із союзу».