Ми отримали список полонених, яких рф планувала повернути 24 січня, – Координаційний штаб

Коментарi:

Достовірної інформації про те, хто міг перебувати на борту літака, немає

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими повідомили, що Росія після довгої паузи надала список з українськими військовими, які, за версією розпропаганди, були на борту літака Іл-76, що впав.

Координаційний штаб підтвердив, що 65 українських захисників із цього списку справді планувалося повернути в рамках запланованого обміну 24 січня.

За даними відомства, опитані родичі військових зі згаданого списку ознайомилися з відео нібито з місця авіакатастрофи та не знайшли особливих ознак на оприлюднених фрагментах тіл, які вказують на їхніх рідних.

Глава штабу Кирило Буданов підкреслив, що поки що немає достовірної інформації про те, хто міг справді перебувати на борту літака.

"Ми збираємо і ретельно аналізуємо всю наявну інформацію з цього приводу з багатьох джерел. Зараз відсутні відомості, що вказують на те, що в тому літаку могла знаходитися така кількість людей. У той же час версія російської пропаганди про те, що вказана Іл-76М міг перевозити 65 українських військовополонених на обмін і досі викликає багато питань", – сказав Буданов.

Перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко додав, що останні дії рф свідчать про те, що вони намагаються приховати справжні причини авіатрощі від світової громадськості.

"Росія одразу заявила, що не допустить міжнародних експертів до розслідування катастрофи Іл-76М. Однак Україна задіятиме всі інструменти, щоб з'ясувати справжні причини того, що сталося, так і те, хто чи що справді перевозилося в тому літаку".

24 січня у Білгородській області розбився військовий літак Іл-76. У Генштабі ЗСУ заявили, що їм росіяни перевозили ракети для ЗРК С-300, а міноборони рф заявило, що літак віз до Бєлгорода українських військовослужбовців для обміну.