Україна таємно відправила стародавні ікони до Франції, щоб урятувати реліквії від Росії

Коментарi:

Аж до 29 січня парижани матимуть змогу побачити в експозиції Лувру 5 рідкісних православних ікон, переданих на зберігання київським Національним музеєм мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків.

Ще 11 ікон, вивезених з України з метою захистити їх від російських бомбардувань, зараз перебувають у сховищах французького музейного центру.

Як передає WSJ, всього співробітники Музею Ханенків зібрали та заховали 25 тис. експонатів, включаючи безцінні іконописні образи Спасителя, Богородиці та християнських святих. Ці реліквії були евакуйовані з країни в обстановці найсуворішої таємності у травні 2023 року.

До Франції ікони транспортували через територію Польщі та Німеччини у кондиціонованих контейнерах та у супроводі військового конвою. «Ніхто, окрім вузького кола осіб, не знав, що ми займаємося цим питанням. І лише дуже мало людей було в курсі, що ми організуємо цю виставку», — розповів директор відділу візантійського та східно-християнського мистецтва Лувру Максиміліан Дюран.

Чотири із п'яти представлених на виставці експонатів датуються VI століттям. Це одні з небагатьох ікон, що збереглися у світі, що пережили період церковного іконоборства, спустошили скарбниці східної християнської церкви між 730 і 843 роками. Опинившись у середні віки біля, завойованої арабами, їх було перевезено з монастиря Св. Катерини на горі Синай до Франції. Наприкінці ХІХ ст. ікони передали з паризького Лувру до Київської духовної академії, звідки їх вилучили більшовики після Жовтневої революції, щоб помістити до «антирелігійного музею». У Національному музеї Ханенків ці реліквії опинилися у 1941 році.

У ході війни, що триває майже два роки, українські культурні об'єкти зазнають систематичного знищення і розграбування. Музей Ханенків, поряд із будинками Київської філармонії та Музею Шевченка, постраждав від обстрілу Києва російськими військами на самому початку повномасштабних бойових дій. Тоді Міноборони РФ заявило, що ракетний удар було завдано по «центрах ухвалення рішень».