Одеситка Ліна Бороздіна сьогодні на півтори години злітала в космос: готувалася 18 років

Коментарi:

Одеситка Ліна Бороздіна, а нині а нині громадянка США Ліна Бороздіна стала космічною туристкою.

Вона стала першою українкою, яка здійснила цю мрію та полетіла в космос. Дівчина готувалася до польоту 18 років. Про це повідомили в американській компанії Virgin Galactic, яка організовує туристичні польоти до космосу.

Ліна Бороздіна та ще три туристи вирушили на орбіту Землі близько 10.00 за східноєвропейським часом, а повернулася на космодром о 10.54.

На борту «Галактики 06», окрім українки з американським громадянством, були ще три туристи: Робі Вон, (Техас, США), Франц Хайдер (Австрія) та Ніл Корнсвіт (Каліфорнія, США).

«Сьогодні неймовірна команда Virgin Galactic підтримала ще одну успішну місію і подарувала чотирьом новим астронавтам незабутні враження. Успіх «Галактики-06» та інших комерційних космічних польотів компанії в останні місяці тільки збільшує нашу впевненість у повторюваності нашої продукції та в нашій здатності надати нашим клієнтам досвід: Продовжуючи виробництво наших кораблів класу «Дельта» наступного покоління, ми з нетерпінням очікуємо на розширення наших льотних можливостей: випробування розпочнуться наступного року, а комерційна експлуатація розпочнеться у 2026 році», – кажуть у компанії.

У своєму Instagram Ліна Бороздіна поділилася щасливим фото, яке підписала «Ми це зробили!».

Місія Galactic 06 стартувала з космодрому «Америка» на південному заході Нью-Мексико. Літак-носій Virgin Galactic VMS Eve піднявся близько опівдня 26 січня за часом східного узбережжя із шестимісним космопланом VSS Unity.

Eve «скинула» Unity на висоті приблизно 13 700 метрів, після чого космоплан вирушив у суборбітальний простір.

Пасажири Galactic 06 пережили кілька хвилин невагомості і змогли побачити Землю на тлі темряви космосу, перш ніж приземлитися приблизно через 90 хвилин після старту.

Бороздіна купила свій квиток 18 років тому і для цього їй довелося закласти будинок. Тоді він коштував 200 тисяч доларів, зараз ціна такого польоту – 400 тисяч.