Російські окупанти воюють гарматами М-46, що стріляли ще за часів Сталіна

Коментарi:

Снаряди до цих гармат може отримувати із КНДР.

Російські окупанти у боях проти ЗСУ почали використовувати рідкісні радянські гармати М-46 калібру 130 міліметрів. У той же час, як пише видання Defence Express, поки що невідомо, яку ймовірну кількість М-46 розконсервував ворог.

Як зазначає видання, ці гармати виготовлялися з 1946 по 1950 роки, мають нестандартний для сухопутних військ армії рф калібр 130 міліметрів, на зберіганні росіяни мали лише 350 знарядь цього типу.

У той же час, аналітики вказують на проблему з постачанням снарядів до цієї гармати через нестандартний калібр. Наголошується, що росіяни під ці гармати могли знайти снаряди у власних запасах, водночас не виключається і варіант, що вони могли попросити снаряди до М-46 у Північної Кореї.

Як стверджує The Military Balance 2023, КНДР має в своєму розпорядженні і ті ж буксировані М-46, і відразу трьома типами САУ калібру 130-мм – M-1975, M-1981 і M-1991. Проте, звісно, снаряди до М-46 росіяни могли імпортувати також", – пишуть аналітики DE.

Заявлена дальність стрільби М-46 складає до 27 км звичайним уламково-фугасним снарядом та 37 км при використанні активно-реактивних снарядів.

Тому, як мовиться в матеріалі Defence Express, росіяни вирішили розконсервувати свої М-46 відразу за двома мотивами – високий рівень втрат від контрбатарейного вогню ЗСУ та заявлений показник дальності стрілянини цих гармат.

Раніше Росія розконсервувала стародавній літак

Аналітики Defence Express на початку листопада повідомили, що росіяни розконсервували та відновили польоти рідкісного висотного літака М-55 "Геофізика". Перший політ М-55 "Геофізика" відбувся у 1988 році, а у 2017 році з'явилася інформація, що його нібито відправили на консервацію через "відсутність замовлень на наукові дослідження".