Греція погодилася передати Україні радянську зброю в обмін на допомогу США

Коментарi:

Влада Греції схвалила передачу Україні застарілих систем озброєння після того, як Держдепартамент США дозволив продати Афінам винищувачі F-35 на $8,6 млрд, пише Kathimerini.

За даними видання, політичне та військове керівництво країни вже дало необхідні вказівки.

Київ отримає військову техніку та обладнання, які вже не використовуються грецькою армією. Натомість Вашингтон надасть Афінам додаткову допомогу та компенсацію у $200 млн. Відповідна пропозиція містилася у листі держсекретаря США Ентоні Блінкена прем'єр-міністру Греції Кіріакосу Міцотакісу.

Що саме увійде до пакету, не розкривається. З відкритих джерел відомо, що на озброєнні Греції знаходяться системи ППО "Тор", "Оса", С-300, зенітні установки ЗУ-23-2. Минулого року стало відомо, що влада країни вирішила припинити фінансування програм підтримки та обслуговування зенітно-ракетних комплексів радянського зразка.

Раніше повідомлялося, що Греція має намір купити у США до 40 винищувачів F-35. За даними Bloomberg, крім цього Вашингтон має намір безкоштовно поставити Афінам два вантажні літаки C-130H, 10 двигунів для літаків P-3, три катери берегової охорони класу Protector і 60 бойових машин піхоти Bradley.

Під час візиту до Греції 6 січня Блінкен вимагає від прем'єра Міцотакіса розширити військову підтримку України і дав йому кілька днів для остаточної відповіді. Наприкінці листопада також повідомлялося, що США планують придбати у Афін для Києва 75 тисяч снарядів на $47 млн.

Президент України Володимир Зеленський відвідував Грецію влітку 2023 року. Тоді він попросив системи ППО для захисту альтернативного зернового коридору, організованого Києвом після виходу Москви з «зернової угоди».

Наприкінці серпня Німеччина запропонувала Греції передати свої 100 танків Leopard 1A5 Україні, а натомість отримати аналогічні, але модернізовані машини. При цьому Берлін пообіцяв взяти на себе витрати на капітальний ремонт та вдосконалення бронетехніки. Раніше Афіни вже передавали ЗСУ БМП-1 за аналогічною схемою. Тоді Греція здобула німецькі Marder 1.