Пташиний грип повернувся на Миколаївщину: підтверджено перший спалах

Коментарi:

У приватному домогосподарстві у Новому Бузі спалах пташиного грипу А субтипу Н5.

25 січня діагноз було підтверджено, повідомляється на сторінці Казанківської територіальної громади. Враховуючи швидкість поширення захворювання та його небезпеку для людини, того ж дня провели позачергове засідання при Баштанській районній адміністрації, на якому затвердили першочергові та невідкладні кроки.

Навколо вогнища захворювання створено спеціальну зону, яка передбачає додатковий контроль, заборону переміщення птиці та додаткові санітарні заходи. Також у рішенні комісії зазначається, що весь свійський птах із інфікованої зони (вулиця Сковороди, Чкалова та Одеська в Новому Бузі) буде забитий і спалений. Збитки власникам відшкодують через Держпродспоживслужбу.

Категорично заборонено переміщувати птахів, торгувати м'ясом та продуктами птахівництва.

Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області зазначає, що пташиний грип — масове захворювання диких птахів та свійської птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворого птаха людині. За найменших ознак захворювання птахів у ваших господарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти до закладів ветеринарної медицини за телефонами 096 907 2707, 098 816 3388, (05158) 2-84-34.