Соцдопомога від ЄС для біженців має надходити до бюджету України, – Зеленський

Коментарi:

Президент України Зеленський заявив, що коли Європа фінансово підтримує Україну, ці кошти зазвичай залишаються за кордоном.

Допомога має надходити до бюджету держави, після чого Україна сама розподіляла б ці гроші між людьми.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Журналістка у розмові із Зеленським звернула увагу, що лише до Німеччини з України виїхали близько 200 тисяч чоловіків призовного віку. Вона запитала, чи не слід німецькому уряду подумати про скорочення соцдопомоги таким чоловікам, щоб заощадженими грошима підтримувати Україну.

"Якщо уряд хоче допомагати українцям, тобто такий момент, наприклад, якась людина поїхала і перебуває за кордоном, і отримує підтримку від Німеччини. І ми дякуємо за те, що ви підтримуєте наших громадян. Але буває так, що ця людина отримує підтримку і від вас, і від нас... Ну, так буває... Я зараз не про наших українців у Німеччині. Я вам узагальнюю це. України, а потім Україна вже перерозподіляла б ці гроші залежно від того, де знаходиться ця людина", – пояснив Зеленський.

Гроші України – у Європі

Глава держави зазначив, що на сьогоднішній день частина грошей України залишилася в Європі, оскільки їх вивозили туди люди, які тікали з дому від війни. Потім Європа почала підтримувати Україну на своїй території, і всі гроші, які йшли на підтримку українців, залишалися за кордоном в економіці тієї чи іншої держави.

"Гроші наші поїхали, а європейські гроші залишалися там, де залишилися громадяни України. Поза територією України. Немає в мене жодних питань (до цього, – ред.). Просто хотів би, щоб ми звернули на це увагу. Коли весь світ говорить про фінансову підтримку українців, я хотів би звернути увагу, де залишається більшість цих грошей", – наголосив президент.

Він додав, що рішення про підтримку українців – це особисте рішення німців та Німеччини.

Українські чоловіки-біженці в Європі

Крім того, Зеленський закликав не узагальнювати питання українських біженців, зокрема, чоловіків.

За словами глави держави, "тут дуже багато різних деталей: є люди, які виїхали з різних причин і мали законодавчі причини та можливості виїхати, є люди не мобілізаційного віку, є студенти, які поїхали раніше".

Президент подякував українцям, які повертаються додому, працюють, платять податки і таким чином піднімають економіку держави та допомагають українській армії.