Як самостійно відремонтувати автомобільний акумулятор – покрокова інструкція

Коментарi:

Автомобільний акумулятор – один з найбільш дорогих пристроїв, які бажано підтримувати у відмінному стані протягом тривалого часу.

Заміна несправного акумулятора може коштувати дорого, але не тоді, коли ви маєте ефективне рішення для відновлення автомобільного акумулятора самотужки. Ви можете легко відновити автомобільний акумулятор за допомогою нашого перевіреного методу. Отже, почнемо з того, що таке відновлення акумулятора.

Що таке відновлені автомобільні акумулятори?

Відновлення автомобільних акумуляторів відноситься до процесу відновлення працездатності та зарядної здатності ваших старих та розряджених елементів. Буде марнувати час просто викидати ваші старі акумулятори на смітник, якщо ви все ще можете відновити їх один-два рази.

Отже, замість викидати акумулятори, давайте дізнаємося, як відремонтувати автомобільний акумулятор в домашніх умовах. Ви зможете дізнатися про це докладніше у наступному розділі нашої статті.

Чому вам слід ремонтувати акумулятор

Що ми завжди бачимо, то це те, що люди викидають свої автомобільні акумулятори. Це логічно, оскільки ніхто не хоче створювати собі клопіт та незручності, пов'язані з використанням акумуляторів, які більше не працюють так ефективно, як раніше. Водночас водії поняття не мають про те, як відновлювати акумулятори.

Відновлення акумуляторів дозволяє вам зберегти та оновити функціональність акумуляторів, щоб вони могли працювати так само, як раніше, забезпечуючи достатній заряд і дозволяючи заощадити багато грошей. Це також корисно і для навколишнього середовища, оскільки самі акумулятори дуже важко переробляти, і вони зазвичай потрапляють у сміттєві баки, що призводить до витоку хімічних речовин у навколишнє середовище та дуже впливає на стан планети.

Отже, давайте розглянемо всю процедуру відновлення автомобільного акумулятора зараз!

Скористайтеся чудовим способом відновлення автомобільного акумулятора

При ремонті акумулятора вашого автомобіля не потрібно жодних спеціальних знань. Просто самостійно дотримуйтесь нашої короткої інструкції.

65ba05162d3ea.webp

Яке обладнання вам потрібне?

Будь ласка, підготуйте ці інструменти для ремонту автомобільного акумулятора.

  • Зарядний пристрій для акумулятора;
  • Неопрен, хімічно стійкий;
  • Захисні окуляри та рукавички;
  • Викрутка із плоскою головкою;
  • Пластикова вирва;
  • 4-5 літрів дистильованої води;
  • Пластикове відро;
  • Вольтметр;
  • 1 фунт харчової соди;
  • Додатковий засіб для чищення акумуляторної батареї.

Як відремонтувати авто акумулятор своїми руками

Крок 1. Основи ремонту

На початковому етапі очищення від корозії має життєво важливе значення. Ви можете використовувати готовий засіб для очищення клем акумулятора або приготувати власне рішення для їх очищення. Ви також можете вибрати будь-який наявний на ринку засіб для очищення клем. Щоб приготувати розчин, змішайте 2 чайні ложки харчової соди і 1 столову ложку води, доки не побачите, що суміш перетворюється на дрібну пасту. Тепер візьміть зубну щітку і протріть нею клем. При сильній корозії можна навіть використовувати сталеву вату. Це перший крок до того, як правильно відремонтувати автомобільний акумулятор.

Якщо ваша батарея сильно піддається корозії, відмінним вибором буде наждачний папір із зернистістю 300 або сталева вата.

Примітка: Не забудьте одягнути захисні засоби, такі як рукавички та захисні окуляри!

Крок 2. Перевірте напругу батареї

Ключовою умовою для ремонту автомобільного акумулятора є наявність напруги в межах 10 вольт і вище. Якщо показання становлять 12,6 вольта, це свідчить про хороший стан акумулятора. Якщо напруга перевищує це значення, то, безумовно, буде потрібно ремонт. Якщо напруга знаходиться в діапазоні від 10 до 12 вольт, можна відновити повну працездатність батареї. Однак якщо напруга опускається нижче 10 вольт, ймовірно, має сенс звернути увагу на інші методи відновлення. В окремих випадках ви можете побачити нульові показання, що вказує на можливе коротке замикання в акумуляторі. У таких ситуаціях краще звернутися за порадою з технічного обслуговування або звернутися до механіка, щоб вирішити цю проблему.

Крок 3. Утилізація електроліту з акумулятора

Не використовуйте водопровідну воду, оскільки вона містить хімічні речовини, які можуть зашкодити акумулятору.

Після успішної перевірки напруги настав час злити з акумулятора стару кислоту. Викрутіть кришку акумулятора за допомогою викрутки з плоскою головкою. Кількість кришок може змінюватись від двох до шести. Зніміть кришки, але переконайтеся, що поруч із вами є контейнер або відро.

На цьому етапі, перш ніж спустошувати кожен елемент, слід скористатися можливістю протестувати кожен елемент батареї окремо. Виконання цього може допомогти вам визначити, чи є у вашому автомобільному акумуляторі розряджений елемент чи ні. Коли всі елементи батареї розрядяться, відкладіть батарею убік. Візьміть приблизно 200 г харчової соди і додайте її у відро зі старою акумуляторною кислотою. Це нейтралізує акумуляторну кислоту, щоб ви могли безпечно утилізувати її пізніше.

Примітка: рідина (електроліт) в елементах свинцево-кислотних акумуляторів є дуже небезпечною. Це суміш сірчаної кислоти та води. Якщо ви не хочете, щоб вона потрапила на шкіру, очі або навіть на одяг, переконайтеся, що на вас одягнені всі засоби захисту.

Крок 4. Поверніть акумулятор у робочий стан

Тепер, коли ви очистили акумулятор від кислоти, настав час його відремонтувати. Для цього необхідно заправити елемент електролітом. Електроліт зазвичай є сумішшю дистильованої води і сірчаної кислоти або лугу. Це дозволить вашому акумулятору добре заряджатися та уникнути утворення сульфатів. Тепер залийте його в акумулятор.

Крок 5. Нарешті зарядіть акумулятор

Останнім кроком у посібнику з ремонту автомобільного акумулятора є перевірка того, чи спрацював весь процес відновлення чи ні. Не рекомендується знову надягати ковпачки на акумулятор, оскільки під час заряджання електроліт може перелитися через край. Отже, візьміть зарядний пристрій і підключіть чорний (негативний) провід до негативної клеми, а червоний (позитивний) провід до позитивної клеми. Підтримуйте швидкість зарядки десь на рівні 12 В/2 Ампера. Продовжуйте заряджати щонайменше протягом дня або 36 годин. Приберіть зарядний пристрій та зніміть показання за допомогою вольтметра. Нормальні показання становитимуть 12,42 В. Ви також можете пройти тест на навантаження на акумулятор, якщо хочете. А якщо ні, то у вас вже все готове для ефективного використання автомобільного акумулятора.

Отже, тут ви виконали завдання відновлення автомобільного акумулятора. Не забудьте зняти окуляри, рукавички та інші важливі речі.

Поради та попередження під час ремонту автомобільного акумулятора

Поради

Якщо ви не користуєтеся автомобільними акумуляторами протягом декількох тижнів або довше, підключіть їх до зарядного пристрою, щоб запобігти втраті продуктивності. Акумуляторна батарея поступово втрачає заряд, що призводить до утворення сірки на свинцевих пластинах.

Щоб відновити максимальну ємність акумулятора, поставте його на три або чотири ночі зарядного пристрою.

Не надягайте ковпачки, що закривають елементи акумулятора, під час заряджання, ймовірно, рідина з електролітом може нагрітися і перелитися через край. Ви не хочете, щоб усередині елементів зростав тиск.

Попередження

Не використовуйте водопровідну воду, оскільки вона містить хімічні речовини, які можуть пошкодити батарею.

Автомобільні акумулятори містять сірчану кислоту, яка є дуже небезпечною. Працювати слід тільки в приміщенні, що добре провітрюється, і вдалині від відкритого вогню. Також рекомендується одягати захисні окуляри та гумові рукавички. У крайньому випадку, якщо кислота потрапила на шкіру, негайно промийте її водою.

Альтернативи Відновленню акумулятора

Зазвичай використовується сіль Епсома, тому що вона дає найкращі результати. Однак є кілька альтернатив солі Епсома, які можна спробувати для відновлення батареї.

Сульфат алюмінію

Ви можете змішати 450 г сульфату алюмінію з 4 літрами киплячої дистильованої води. Розмішуйте цю суміш, поки вона не стане якомога прозорішою. Потім заповніть комірки розчином та зарядіть акумулятор. В результаті акумулятор заряджається швидше завдяки електроліту, отриманому із сульфату алюмінію.

Мідний купорос

Мідний купорос – ще один замінник батарейок для ремонту. На наш досвід, він не такий ефективний, як англійська сіль, яка завжди є безпечним вибором.

Висновки

Сподіваюся, ця стаття може бути вам корисна, якщо у вас є якісь питання, не соромтеся залишати коментар нашого авто експерта в полі нижче, і ми відповімо на них. Не забудьте ознайомитися з іншими порадами з технічного обслуговування, щоб краще зрозуміти проблеми вашого автомобіля та знати, як їх усунути за потреби.