Суд ООН відхилив більшість претензій щодо позову України до Росії

Коментарi:

Суд ООН у Гаазі вирішив, що влада Росії лише частково винна у порушенні міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Це рішення було ухвалено за позовом України, яка звинувачувала Москву у підтримці озброєних сепаратистів на Донбасі та порушенні прав меншин в анексованому Криму.

Суд відкинув більшість звинувачень України проти Росії у фінансуванні тероризму. Він встановив лише той факт, що Москва не змогла належно розслідувати висунуті Києвом звинувачення проти представників самопроголошених Донецької та Луганської народних республік.

Суд ООН також заявив, що за другою частиною звинувачень Україна не довела більшість фактів расової дискримінації кримських татар та українців у Криму.

Проте суд вирішив, що Росія не змогла захистити права етнічних українців у Криму, де різко впала кількість учнів, які навчаються українською мовою. Таким чином, Росія порушила свої зобов'язання в рамках конвенції ліквідації всіх форм расової дискримінації, сказано у рішенні суду.

У чому Україна звинувачувала Росію

Позов України до Росії було подано у січні 2017 року, а у листопаді 2019-го суд у Гаазі ухвалив його до розгляду. Росія намагалася довести, що Гаазький суд не має юрисдикції для розгляду цієї справи, проте суд свою юрисдикцію визнав.

У середині червня 2023 року, через дев'ять років після катастрофи MH17 і майже через півтора року після того, як Росія ухвалила рішення розширити конфлікт з Україною до повномасштабного вторгнення, справа дійшла до слухань по суті.

Київ наполягав, що Москва займалася спонсоруванням тероризму на Донбасі та несе відповідальність за діяльність сепаратистських угруповань. Зокрема, винна в тому, що за допомогою привезеної з Росії установки «Бук» у червні 2014 року був збитий пасажирський «Боїнг» MH17, який прямував з Амстердама до Куала-Лумпуру.

У своєму фінальному слові представник Росії Майкл Свейнстон назвав заяви Києва «вигадкою»: «Жодний „Бук“ не приїхав з Росії», — заявив він у суді.

Раніше суд Нідерландів вирішив, що саме Росія відповідає за загибель 298 пасажирів і членів екіпажу "Боїнга-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, серед яких було 196 голландських громадян, а також за відмову належним чином розслідувати цю справу.

У відповідь на затвердження Свейнстона представник українського МЗС Антон Кориневич назвав Росію «терористичною державою», додавши до попередніх аргументів звинувачення у руйнуванні Каховської дамби на Херсонщині влітку 2023 року.

Крім того, згідно з обвинуваченнями України, Росія з 2014 року займається систематичною дискримінацією неросійського населення анексованого Криму, у тому числі кримських татар.

«Починаючи з 2014 року, Росія спочатку незаконно окупувала Крим, а потім розпочала кампанію з культурних зачисток, переслідуючи етнічних українців та кримських татар», — сказав Кориневич.

Рішення суду ООН є фінальним і не підлягає оскарженню. Водночас у Гаазького суду немає жодних механізмів, які б дозволили змусити Росію його виконати.

У березні 2022 року суд ООН наказав Росії призупинити військові дії на території України як забезпечувальні заходи за ще одним позовом, поданим Києвом: про порушення Москвою конвенції про геноцид у зв'язку з повномасштабним вторгненням. Це рішення залишилося без наслідків.

Очікується, що в п'ятницю цього тижня суд ООН вирішить, чи має юрисдикцію для розгляду позову про геноцид.