Україна втретє за тиждень атакувала нафтозавод у Росії

Коментарi:

У ніч проти 31 січня безпілотник упав на території нафтопереробного заводу в Санкт-Петербурзі.

За словами влади, «інцидент» стався у «зоні зливу мазуту» на промисловому майданчику. Офіційно постраждалих немає, суттєвої шкоди майну заподіяно не було.

За даними місцевих ЗМІ, дрон був підбитий зенітно-ракетним комплексом С-400 над Колпіно о 4:20, а о 4:50 він долетів до НПЗ на Глухоозерському шосе і впав на територію підприємства «Невський мазут» (розташований приблизно за 20 км від Колпіно).

Від падіння безпілотника спалахнули три порожні цистерни. Також пошкодження зазнали кілька припаркованих автомобілів.

На час, коли у повітряному просторі з'являвся безпілотник, аеропорт Пулково припиняв прийом та відправлення рейсів. "Повітряні ворота" Петербурга були закриті з 3:53 до 5:11 ранку.

Удар безпілотника з ПНЗ у Петербурзі був організований українською розвідкою, заявило джерело в ГУР Міноборони країни.

Це вже третя атака на нафтовий завод у Росії за тиждень і шоста – із середини місяця. 29 січня в Ярославлі безпілотник упав на НПЗ «Славнефть-ЯНОС» та викликав пожежу. Дрон знайшли поруч із установкою для гідрокрекінгу.

25 січня дрон ударив по Туапсинському НПЗ «Роснефти». Виникла пожежа, згоріла вакуумна установка. В результаті підприємство виявилося паралізованим. За словами джерел, швидко відновити виробництво воно не зможе: ремонт орієнтовно триватиме до кінця лютого — початку березня.

21 січня в Ленінградській області українські дрони вдарили по терміналу компанії «Новатек» у порту Усть-Луга, 19 січня — по нафтобазі «Роснефти» у місті Клинці Брянської області, 18 січня — по Петербурзькому нафтовому терміналу.

Як писав Bild, ЗСУ переходять від ліквідації суто військових цілей на окупованих територіях до знищення російської інфраструктури, яка обслуговує як цивільне населення, так і військово-промисловий комплекс.

Якщо атаки триватимуть із нинішньою інтенсивністю, «незручність може перетворитися на проблему», вважає запрошений науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний світ Сергій Вакуленко. Він зазначив, що НПЗ «важливі для економіки та для ведення війни».