Україна заявила про знищення ще одного корабля Чорноморського флоту

Коментарi:

У ніч із 31 січня на 1 лютого спецназ Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України підірвав російський ракетний катер «Іванівець» у Криму.

Як повідомили у відомстві, операція проводилася, коли судно патрулювало Чорне море поблизу озера Донузлав.

«Внаслідок низки прямих влучень у корпус російський корабель отримав пошкодження, не сумісні з подальшим рухом – „Івановець“ дав крен на корму та затонув», – розповіли у ГУР.

Операцію зі знищення ракетного катера провели бійці спецпідрозділу Group 13 за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та платформи United24, додали у розвідці.

Інформацію про втрату "Іванівця" підтвердили російські військові блогери. Судно вразили за допомогою надводного безпілотника, стверджує Z-канал «Військовий інформатор», зазначаючи, що масштаб руйнувань був серйозним, оскільки ракетні катери проектів 12411 та 12421, аналогічні «Іванівцю», несуть по кожному борту по дві протикорабельні ракети П-270. (П-15 «Терміт» у ранньому та Х-35 в експортному варіантах).

«Кожна така ракета важить близько 4000 кг, включаючи бойову частину та повне заправлення паливом. Детонація подібної „гримучої суміші“ внаслідок близького підриву українського катера-камікадзе практично не залишає кораблю шансів на порятунок, що, на жаль, і сталося», — пишуть автори каналу.

За даними «Рибаря», українські військові задіяли щонайменше п'ять безекіпажних катерів, один із яких досяг мети, вибухнувши біля борту «Іванівця». «Воїнкор» Юрій Котенок стверджує, що в корабель врізалися три морські дрони.

"Івановець" – великий ракетний катер проекту 12411 "Блискавка", призначений для знищення бойових надводних кораблів, десанту та транспорту, а також прикриття від надводних та повітряних загроз. Крім чотирьох ракет "Москіт", він оснащений переносним зенітно-ракетним комплексом "Голка", артилерійськими установками АК-176 калібру 76,2 мм та АК-630 калібру 30 мм. Чисельність екіпажу – 41 людина.

Загалом за два роки війни Росія втратила понад 20 суден, включаючи десантні кораблі, підводні човни та флагманський крейсер «Москва», випливає з підрахунків Oryx на основі відкритих даних. Останньою великою втратою став десантний корабель «Новочеркаськ», який був знищений крилатою ракетою в порту Феодосії 26 грудня. Внаслідок цього могли загинути понад 70 моряків.