Стрєлков хоче вирушити з колонії добровольцем на війну в Україні

Коментарi:

Колишній командир донецьких сепаратистів Ігор Стрєлков (Гіркін), засуджений за заклики до екстремізму, зібрався добровольцем на війну в Україні, заявив його адвокат Олександр Молохов.

Він нагадав, що після початку бойових дій Стрєлков «неодноразово говорив, що хоче піти на фронт», проте щоразу для нього створювали «провокаційні та образливі» умови, щоб він не міг туди потрапити.

За словами адвоката, підписання контракту з Міноборони — один із варіантів, які розглядає Стрєлков, плануючи свої подальші дії. «Хоч би як склалася апеляція [на вирок], буде ще касація, і завжди є можливість отримати умовно-дострокове звільнення, завжди є можливість попроситися на фронт. Я думаю, що це обговорюється», — зазначив Молохов. Він додав, що у Стрєлкова «як політика» також, «безумовно, є перспективи».

Про спроби міністра оборони самопроголошеної Донецької народної республіки прорватися на фронт повідомлялося неодноразово. Про одну з них у серпні 2022 року заявляв колишній польовий командир ДНР Ігор Безлер. Стверджувалося, що Стрєлков використав підроблені документи на ім'я Сергія Рунова, а також збрив вуса, щоб його не впізнали. Крім цього, він намагався завербуватися в ПВК «Вагнер» до Євгена Пригожина, але в результаті вони домовитися не змогли.

Сам Стрєлков скаржився, що його не пускають воювати в Україну, але обіцяв потрапити туди згодом. «На фронті я рано чи пізно буду неодмінно (ця війна, як я і попереджав заздалегідь, буде довгою та важкою). Але не прямо зараз», – писав він.

25 січня Мосміськсуд засудив Стрєлкова до чотирьох років колонії загального режиму. Його визнали винним у «публічних закликах до екстремізму з використанням інтернету» (частина 2 статті 280 КК).

Кримінальну справу проти Стрєлкова було заведено після двох постів у його телеграм-каналі: у першому йшлося про можливу здачу Криму, а у другому — про невиплати забезпечення військовим. Проте арешт відставного полковника ФСБ відбувся невдовзі після його різких заяв на адресу президента Володимира Путіна.

«23 роки на чолі країни знаходилося нікчема, яка зуміла „пустити пилюку в очі“ значної частини населення. <...> Ще 6 років при владі цього боягузливого бездаря країна не витримає», — написав Стрєлков у липні у своєму телеграм-каналі, який на той час налічував понад 800 тис. передплатників, а через кілька місяців заявив про намір балотуватися в президенти Росії.

У листопаді 2022 року суд у Гаазі заочно засудив Стрєлкова до довічного терміну у справі про «Боїнг» MH17, збиту 2014-го на сході України. Його разом із подільниками Сергієм Дубинським та Леонідом Харченковим визнали винним у доставці з Росії зенітно-ракетного комплексу «Бук», з якого лайнером була випущена ракета, що призвело до загибелі 298 осіб.