Сім'я Уоррена Баффетта витратила $500 млн на допомогу Україні

Коментарi:

Говард Баффетт, середній із трьох дітей всесвітньо відомого інвестора Уоррена Баффетта, став одним із найбільших донорів України.

Виділивши понад $500 млн на гуманітарну допомогу, він опинився в одному ряду з урядами країн, які почали підтримувати Україну після російського вторгнення. Зупинятись Говард не збирається: цього року він має намір витратити ще $300 млн.

Статки Уоррена Баффетта, «пророка з Омахи», оцінюються зараз у $130 млрд. В індексі мільярдерів Bloomberg він посідає 7-е місце у світі. Баффет уже давно пообіцяв передати свій стан (в основному це акції його інвестиційно-промислового холдингу Berkshire Hathaway) на благодійність після своєї смерті. Водночас він щороку жертвує сотні мільйонів доларів чотирьом благодійним фондам, якими керують його діти.

Фонд Howard G. Buffett Foundation був створений у 1999 р. Говард Баффетт відвідав Україну вже другого місяця після початку війни, розповідає газета The Omaha World-Herald. З того часу побував там 10 разів, реалізуючи гуманітарні проекти – від госпіталю для реабілітації поранених до ремонту вікон у будинках, які постраждали від російських обстрілів. Фонд багато займається проектами у сфері продовольчої безпеки. Тому коли влітку 2022 р. ООН та Туреччина домовилися з Україною та Росією про створення зернового коридору, за яким відновився морський експорт української сільськогосподарської продукції, Баффет через Всесвітню продовольчу програму ООН та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надав $20 млн на оплату двох перших поставок зернових – до Ефіопії та Ємену.

«Хтось [у USAID] запитав про чисельність нашої команди в Україні. Я мало не розсміявся і відповів, що у нас її немає, – пише Говард Баффетт у відповіді фонду за 2022 р. – Ми ступили на українську землю за шість тижнів після вторгнення. Ще до першого візиту ми перерахували близько $20 млн. на продуктові набори для цивільних осіб у районах, де не було продовольства; розробили план допомоги у збиранні врожаю пшениці для невеликих фермерських господарств; і почали постачання понад 72,5 т насіння овочів для дрібних фермерів та домашніх городів. Офісом [в Україні] нам служив орендований автомобіль.

У 2022 р., згідно зі звітом фонду, в Україну припало 49,3% усіх виділених коштів (роком раніше на першому місці були США з 43%). Сукупні активи фонду цього року становили $783,5 млн.

Майже за два роки війни Баффетти надали Україні більше грошей, аніж деякі європейські країни дали у вигляді гуманітарної, військової та фінансової допомоги загалом. Щодо саме гуманітарної допомоги, то лише сім країн, за даними Кільського інституту світової економіки, виділили більше грошей – США, Німеччина, Швейцарія, Японія, Швеція, Великобританія та Нідерланди.

В Україні Howard G. Buffett Foundation займався фінансуванням та забезпеченням:

  • відновлення сільського господарства;

  • розмінування фермерських земель та сіл, забезпечуючи спецслужби необхідним обладнанням та транспортом;

  • заміною вибитих вікон (замінено 120 000, виділено кошти ще на 60 000); постачання електрогенераторів;

  • постачання обладнання, включаючи швидкі ДНК-тести, для правоохоронних органів, що розслідують військові злочини російської армії та спецслужб;

  • будівництва та забезпечення обладнанням госпіталю для солдатів та мирних громадян, які втратили частини тіла;

  • продовольства для шкіл тощо.

У той час як у Вашингтоні триває політичний торг щодо подальших постачань озброєння Україні, Баффет планує нарощувати підтримку. На цей рік його фонд асигнував $300 млн. Ще на червневій конференції за допомогою України він дорікав світовим лідерам за її недостатність (у тому числі у вигляді зброї):

Якщо ми настільки політично короткозорі, щоб не робити того, що маємо, за кілька років ми поплатимося за це. Думаю, люди озирнуться назад і усвідомлюють свою помилку.

Це він сказав ще до того, як республіканці восени заблокували новий пакет допомоги Україні, щоб досягти реформи міграційної політики. Після кількох місяців переговорів Сенат у неділю ввечері представив узгоджений законопроект, але консерватори в Палаті представників, які спонукають Дональда Трампа, вже заявили, що він їх не влаштовує.

"Я не розумію, як можна відвертатися і дивитися в інший бік, коли такий, як Путін, намагається знищити населення" цілої країни, сказав Говард Баффетт The Omaha World-Herald. Не треба самообманюватися і думати, що коли на фронті склалася патова ситуація, з Путіним можна вести переговори про мирне врегулювання.

Неможливо досягти такої домовленості, в якій Путін дотримався б слова, вважає Баффетт: «Тато завжди казав мені: «Не можна укласти хорошу угоду з поганим хлопцем».