Екоінспекція пояснила, чим варварське кронування дерев у Миколаєві відрізняється від санітарної обрізки

Коментарi:

Міська влада нещадно знищує зелені насадження

Останніми роками у Миколаєві стали часто траплятися випадки варварської обрізки дерев, викликаючи стурбованість у мешканців. Тому в Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу вважають за важливе прояснити, як має проходити дана процедура за чинними правилами.

  1. Санітарна обрізка : здійснюється періодично або за необхідності, видаляючи сухі та аварійні гілки, а також ті, що уражені хворобами або шкідниками. Це сприяє збереженню здоров'я дерева та безпеки оточуючих.
  2. Формувальна обрізка : проводиться для молодих саджанців, щоб допомогти їм правильно сформувати свою крону. Це важливо для подальшого здорового росту та розвитку дерева.
  3. Обрізання, що омолоджує : застосовується у дерев, що потребують оновлення. Це допомагає їм впоратися з віковими змінами та продовжити їхнє життя.

І є «кронування» – варварське обрізання дерев до ствола. Кронування – це коли з дерева зрізається більше 30% листяної маси гілок, це вже видалення крони до ступеня не припинення росту, але значного послаблення дерева. До 50% – це видалення крони до припинення зростання дерева.

«Часто у Миколаєві зрізають саме всю крону, залишаючи лише стовбур. Потім дерево, що рятується, випускає безліч водяних пагонів, але вони не є гілками, і не виконують своїх функцій. Люди думають, що дерево відросло, а воно вмирає. Після кронування дерево живе 2-5 років, хоча могло б ще й 100 прожити», – наголошують у Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу.

Читайте також Чиновнику з «Миколаївських парків» за варварське обрізання дерев «нарікали» адмінпротоколом

Якщо неправильно кронувати дерево та зрізати великі стволові гілки, без належної обробки зрізів, туди потрапляють вода, сніг, бактерії, шкідники, гриби, – це все разом руйнує ствол дерева, його серцевину.

Дерева відіграють ключову роль у міській екосистемі, вони покращують якість повітря, знижують шум, регулюють температуру та збагачують міський ландшафт. Їх безпека виключно важлива і затишку нашого міста.

Дерева заважають миколаївській міській владі?

На жаль, останніми роками у Миколаєві масово знищують дерева під різними приводами. Навесні 2022 року на Центральному проспекті знесли тополі, щоб облаштувати бліндажі військовим та обігрівати людей на блокпостах. Потім тополі зносили як алергени. Разом із ними у різних районах міста спиляли й акації.

Читайте також Миколаївський мер запустив голосування: чи потрібно у місті висаджувати дерева

Блакитні ялинки перед будівлею мерії могли пошкодити фундамент будівлі – знову ж таки виключно за словами міського керівництва.Їх знищили потай, без дозволу екологів.

У грудні 2023 року на проспекті Миру перед залізничним вокзалом знесли дерева під приводом прокладання нових труб. І так далі і так далі.

Невідома громадськості доля сакур, придбаних для скандальної Соборної площі. Спочатку їх прибрали у двір мерії (причому кілька цих дорогих дерев також зникли). Потім сакури обіцяли висадити у парку Ліски. А потім цих дерев і слід застудив.

Міська влада обіцяє компенсувати втрату дерев, але поки що це реалізується лише символічними посадками кількох саджанців лип на парі кварталів Центрального проспекту.